Kdo by v dnešní době neznal snídaňové skořicové čtverečky, zvlášť děti tuto křupavou dobrotu milují. Najdou se však i dospělí, kteří si je rádi dávají k snídani. Věděli jste, že si je můžete snadno vyrobit i doma?
V současné době rostoucích cen se většina domácností snaží ušetřit, kde může. A krabice kupovaných skořicových čtverečků patří mezi výrobky, které nejsou úplně nezbytné, a lidé je proto ze svého nákupního seznamu škrtají jako první.
Jsou chutnější, levnější i zdravější
A přitom nejen děti, ale i dospělí je tolik milují. Existuje však způsob, jak si je dopřát a přitom nezruinovat peněženku – upéct si je můžete přímo z pohodlí domova. Navíc nebudete zbytečně platit za vzduch v krabicích a barevný obal.
Na domácí skořicové čtverečky budete potřebovat jen pár základních surovin, takže jsou levnější a co víc, budete mít přehled, co obsahují, a co tedy dětem nabízíte. Už žádný palmový olej a další přídatné látky!
Jistě vás také potěší, že nemusíte být zrovna mistr kuchař, jelikož jejich příprava je nenáročná a zabere jen chvilku. A navíc chutnají ještě mnohem lépe než ty kupované, takže úspěch u dětí budete mít zaručený (a nejen u nich).
Stačí jen několik surovin
Na výrobu oblíbených skořicových cereálií budete potřebovat následující ingredience: 310 gramů špaldové mouky, 220 gramů změklého másla plus další dvě lžíce rozpuštěného, jednu a půl lžíce skořice, čtvrt lžičky soli, 120 mililitrů studené vody. Dále ještě 100 gramů cukru krystal a lžíci skořice na posypání.
Nejprve si předehřejte troubu na 175 stupňů a pak se pusťte do přípravy těsta. V misce smíchejte cukr krystal s lžící skořice a dejte ji stranou.
Na vál či do větší mísy nasypte odměřenou mouku, na kostičky nakrájené máslo, sůl a půl lžíce skořice. Pomocí prstů vytvořte drobenku. Následně po lžících přilévejte vodu a průběžně rukama hněťte, dokud nevytvoříte kompaktní těsto.
Dá to trochu práce. Jestliže máte k dispozici kuchyňského robota, pomocí vhodného nástavce může těsto jednoduše uhníst za vás. Pokud se vám těsto zdá suché, klidně přidejte ještě trochu vody.
Placku z těsta rozřežte na čtverečky
V dalším kroku z těsta vytvořte kouli, kterou rozpulte a jednu část přeneste na pomoučněný vál. Válečkem vyválejte tenké těsto, to pak dejte na pečicí papír. Můžete ho případně na pečicím papíře rovnou vyválet, záleží na vás, kterou možnost upřednostníte.
Vyválenou placku potřete rozpuštěným máslem a posypte již dříve připraveným cukrem smíchaným se skořicí. Těsto pomocí rádýlka či nože nakrájejte na malinké čtverečky o velikosti kupovaných. Tyto kroky můžete klidně přehodit, nejprve těsto nakrájet a poté posypat. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.
Pečte na plechu dozlatova – přibližně 12 minut. Doba pečení se může lišit podle velikosti čtverečků i podle vaší trouby. Po upečení nechte čtverečky úplně vychladnout.
Špaldovou mouku můžete vyměnit za hladkou či celozrnnou
Pokud doma nemáte špaldovou mouku, nemusíte hned běžet do obchodu. Klidně můžete použít i klasickou hladkou, jen pozor, bude potřeba méně vody. Vyzkoušet můžete také variantu s kombinací hladké a celozrnné mouky nebo rovnou použít pouze mouku celozrnnou a doplnit ji třtinovým cukrem, jak uvádí web Pro ženy.
Pro lepší chuť můžete do těsta přidat ještě vanilkový extrakt nebo perníkové koření, které se hodí i do cukrové směsi, zvlášť pokud budete skořicové čtverečky připravovat na Vánoce.
Domácí cereálie lze servírovat do misky spolu s mlékem, skvěle chutnají také s řeckým jogurtem. Co se týče jejich skladování, je potřeba dodržet jedno pravidlo – uchovávejte je v dobře uzavřené nádobě, aby nenavlhly a zůstaly krásně křupavé. Stejně jako u jiných cereálií lze využít plastové či skleněné těsnící dózy nebo třeba zavařovačky. Takto vydrží i několik týdnů.
Zdroj: tchiboblog.cz, prozeny.cz, ikarkulka.blogspot.com, prozeny.cz, apetitonline.cz
Autor: Silvie Grulichová