Skořice má řadu zdravotních účinků. Skořicový čaj pomůže třeba od bolesti v krku

Zdroj: Shutterstock

Skořici milují malé děti i dospělí. Jde o oblíbené koření, které se v kuchyni používá nejen při pečení, ale například i při vaření omáček, nebo se z ní dá udělat lahodný čaj. Navíc má skořice celou řadu zdravotních benefitů.

Díky své exotické chuti a vůni je součástí prakticky každé kuchyně. Podle studie z roku 2015 se skořice využívala už v roce 2800 před naším letopočtem. Tehdy byla využívána nejen k jídlu, ale také na balzamování a výrobu různých mastí.

V dnešní době je sice také výrazně využívána v kosmetice, mnohem důležitější roli má ale v kuchyni. Skořice nabízí celou řadu zdraví prospěšných přírodních látek.

Najdete v ní například bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy C, E, K, lutein, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

Antibakteriální účinky

Skořice byla v minulosti zkoumána pro své antibakteriální účinky. Podle studie z roku 2018 extrakty ze skořice, esenciální oleje a jejich sloučeniny pomáhají v boji proti bakteriím.

Skořice tak skutečně má antibakteriální účinky, navíc posiluje lidskou imunitu, pomáhá správné srdeční činnosti a je prevencí proti cukrovce a onemocněním krve. Léčí také bolesti a škrábání v krku.

Připravte si lahodný skořicový čaj

Skořici možná používáme v kuchyni pravidelně, obvykle ale v tak malém množství, že sice cítíme její chuť, nikoli však její zdravotní účinky. Pokud chcete do svého těla dostat co nejvíce zdravých látek ze skořice, zkuste si doma připravit skořicový čaj.

Potřebovat na to budete jen celou skořici, badyán, hřebíček, citron, med a vodu. Nalámanou celou skořici s badyánem a hřebíčkem zalijte vodou. Nechte koření ideálně deset minut louhovat.

Následně koření vyndejte a čaj dochuťte citronem a medem. Kdo má rád, může místo medu použít javorový sirup. Čaj následně konzumujte ještě teplý. Při bolestech v krku se jedná o ideální nápoj, kterým si můžete ulevit.

Zdroj: National Library of Medicine, Cleo Coyles Recipes, Life Currents

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz