Sezóna ovoce se blíží a s venkovními pikniky přichází i větší spotřeba ovoce. Nezáleží na tom, jestli máte ovoce ze supermarketu, farmářských trhů nebo si jej pěstujete na zahrádce, ale o tom, jak dlouho vydrží čerstvé, rozhoduje jen a jen správné skladování.
Ačkoli máme pocit, že tím, že dáme ovoce do chladu, mu prospějeme a udržíme ho déle čerstvé, ne každý druh patří do chladu. Víte, které ovocné plodiny patří spíše do spíže a které určitě do lednice?
Ideální místo je košík na stole
Ovocné koše nejsou na jídelních stolech jen na ozdobu, ale mají tam čestné místo z prostého důvodu. Koupené ovoce stále zraje a v pokojové teplotě tak dozrává.
Meruňky, banány, broskve, melouny, hrušky, banán, nektarinky, ananas nebo třeba avokádo. Všechny tyto plodiny nepatří do lednice. Měly by zůstávat v pokojové teplotě, ideálně mimo mikrotenový sáček, a pouze v případě, že zrají až příliš rychle a chcete jim prodloužit životnost, můžete je dát na jeden den do lednice, kde se proces zrání chladem lehce pozastaví.
Platí to i v případě hnědnutí banánů. Mějte ale na paměti, že takové ovoce by se mělo zkonzumovat co možná nejdříve.
Rajčata jsou ovoce
Do skupiny ovoce patří také rajčata, která často mylně považujeme za zeleninu. A stejně mylně je dáváme do lednice, kde ztrácí chuť.
„Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu.
Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček, a tím se jejich dužina stává moučnatou. Rajčata tedy patří do misky nebo do košíku v rohu kuchyně,“ řekl Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy pro Akademii kvality.
Jablka k přímé spotřebě do lednice také nedávejte. Pokud ale máte jablka na uskladnění, ty do chladu patří. Raději než do lednice je ale dejte do sklepa nebo chladnější spíže. Záleží, jaké jsou vaše možnosti.
Ovoce, které potřebuje chlad
Pro uchovávání ovoce v chladničce využívejte plastové misky nebo přímo určený šuplík v lednici, kam čerstvé potraviny patří. Bohužel většina ledniček má jeden šuplík pro ovoce i zeleninu, ačkoli by se tyto plodiny neměly kombinovat. Některé ovoce uvolňuje etylen a ten může urychlit dozrávání zeleniny, která se vám začne rychleji kazit.
Do lednice můžete dávat citrusové plody a měkké bobuloviny jako například borůvky, brusinky, rybíz, jahody, třešně, maliny nebo hroznové víno. Všechno ovoce umývejte až ve chvíli, než se ho rozhodnete konzumovat.
Autor: Martina Drudíková