Síra patří mezi minerály, které jsou důležité pro lidské zdraví. V jakých potravinách se tedy nachází a proč je konkrétně tak podstatná?
Potraviny s vysokým obsahem síry
Síra (S) je chemický prvek, který má žlutou barvu a běžně se vyskytuje v přírodě. Navíc je nezbytný pro fungování živých organismů, neboť se např. vyskytuje v esenciálních aminokyselinách (cystein či metionin). Ačkoli se v lidském těle nachází přirozeně (v podobě glukosamin sulfátu), je ho důležité přijímat ve stravě. Vyskytuje se přitom především v potravinách bohatých na bílkoviny, jako je maso, sýry nebo vejce, stejně jako luštěniny (čočka, fazole) a zelenina (česnek, zelí, brokolice nebo červená paprika). Obsahují ji ale třeba také slunečnicová semínka.
Důležitost síry pro lidské zdraví
Síra se vyskytuje ve všech buňkách lidského těla a v organismu plní mnoho důležitých funkcí. Pozitivně působí na trávení a disponuje i detoxikačními účinky, takže nás chrání před toxiny. Kladný vliv má také na kardiovaskulární soustavu, když např. pomáhá čistit krev a zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Podstatná je i při tvorbě inzulinu. Navíc je důležitá i pro tvorbu kreatinu, takže pozitivně působí na vlasy, nehty a pokožku. Může pomoci tlumit i svalové křeče, takže se jedná o důležitý minerál pro fyzicky aktivní jedince, a to včetně profesionálních sportovců.
Nedostatek a nadbytek síry
Denní doporučená dávka síry činí 0,5 až 1 g. Vzhledem k západnímu typu stravování její nedostatek v našich podmínkách prakticky nehrozí. Pokud by k tomu však došlo, bude se projevovat vypadáváním a lámavostí vlasů a projeví se rovněž bolestí kloubů, lámáním nehtů, ekzémy nebo dermatitidou (zánět kůže). Musíme doplnit, že její koncentrace s věkem v organismu klesá. Nadbytek síry může zvyšovat riziko srdečních chorob, nicméně se prakticky nemůže stát, že by k tomu došlo konzumací nadměrného množství potravin, které tento minerál obsahují.