Marie Janků-Sandtnerová byla prvorepubliková kuchařka, která i z mála dovedla udělat hodně. Ve svých receptech se soustředila na používání dostupných surovin a v potaz brala také rozpočet chudých lidí. Byla proto velmi oblíbená a lidé její recepty zbožňovali.
Jak uvádí server Apetit, Sandtnerová byla oblíbená napříč všemi společenskými vrstvami. Její recepty byly snadné, jídla ale ve výsledku chutnala skvěle. Předala toho lidem opravdu hodně a dodnes existuje mnoho jejích receptů, které byste měli i vy vyzkoušet.
Sandtnerky do každé domácnosti
Na začátku 20. století začaly nabývat na popularitě takzvané sandtnerky. Jednalo se o kuchařky s jednoduchými pokrmy, které měly hospodyňky snad v každé domácnosti, vysvětluje web Novinky.
Jméno Sandtnerové sice v historii zastínila Magdalena Dobromila Rettigová, která je daleko známější, přesto bychom ale na slavnou kuchařku, která vařila především z levných a dostupných surovin, zapomínat neměli.
Šípkové hvězdičky
Pokud si chcete letos připravit originální cukroví, které určitě ozvláštní vaši sváteční tabuli, vyzkoušejte recept právě od Marie Janků-Sandtnerové. Nepečené šípkové hvězdičky jsou na přípravu velmi snadné.
Budete na ně potřebovat 210 gramů cukru, 70 gramů mandlí, bílek a lžíci šípkové zavařeniny. Na polevu si připravte bílek, 70 gramů cukru a lžičku citronové šťávy. Na dozdobení pak hrstku sušených malin.
Do mísy dejte moučkový cukr a najemno pomleté mandle. Přidejte lžíci zavařeniny a bílek a vypracujte hladké těsto. Z toho vyválejte plát o tloušťce asi 5 milimetrů a vykrajujte z něj hvězdičky. Ty nechte chvíli oschnout, aby držely tvar.
Suroviny na polevu utřete pomocí vařečky do tužší směsi. V té potom hvězdičky z jedné strany namáčejte. Na závěr je posypte sušenými malinami. Do druhého dne nechte cukroví proschnout na vzduchu a můžete konzumovat.
Zdroj: Apetit, Novinky, Pro ženy
Autor: Šárka Cvrkalová