Ovar je jednoduchý a rychlý pokrm, který se tradičně připravuje na Silvestra. Letos si jej můžete udělat např. s vejmrdou, což je název pro jednu z příloh.
Tradice hodování na Silvestra
Zatímco na Vánoce se podle tradice držel půst, na Silvestra bylo naopak ve zvyku hodovat. Maso se nicméně připravovalo až na půlnoční hodování. V průběhu dne se konzumovala především čočka, která připomíná peníze a měla tak zajistit hojnost do následujícího roku. Večer už ovšem následovalo maso, přičemž v mnoha domácnostech se jednalo o ovar.
Co je vůbec ovar?
Jde o jednoduchý pokrm, který se připravuje z tučnějšího vepřového masa, jež je považováno za méně kvalitní. Jedná se především o hlavu, jazyk, krkovičku, plec, lalok a navíc se používá i koleno. Jednotlivé části se v podstatě jen zbaví štětin, vyperou ve vodě a dají vařit. Následně se nakrájí na plátky, osolí a opepří. Opravdu tedy nejde o nic složitého.
Vejmrda a další přílohy
Ovar se (nejen) na Silvestra podává s křenem nebo s hořčicí. Samozřejmostí je také pečivo. Tradičně se nicméně podával také s přílohou, které se říká vejmrda. Toto poněkud přisprostle znějící slovo je přitom označení pro jablečný křen. K jeho přípravě tak budete potřebovat pouze strouhaná jablka a křen, dále ocet a většinou se přidává rovněž masový vývar.
Ovar z hlediska zdraví
Jak už jsme zmínili, tento pokrm je připravován z tučnějšího vepřového masa, které je navíc méně kvalitní. Z hlediska zdraví jej tedy nelze v žádném případě doporučit. Na druhou stranu nepatří mezi uzeniny, které jsou obecně z masných pokrmů považovány za nejméně zdravé. Pokud si jej přitom dáte pouze na Silvestra, proti zásadám zdravého stravování se nijak závažně neproviníte.
Zajímavosti o ovaru
- Ovar je tradičním zabíjačkovým pokrmem. Díky tomu, že je jeho příprava jednoduchá a rychlá, se konzumoval už v průběhu chystání dalších jídel.
- Navíc může být součástí zabíjačkové polévky, které se říká prdelačka, jejímž základem je i vepřová krev a kroupy.
- Podle tradice se tento pokrm na Silvestra přesně o půlnoci. Podával se přitom často právě s křenem a jablky.
- Vejmrda ovšem existuje v několika variantách. Kromě výše zmíněných ingrediencí můžete použít i strouhanou mrkev a cukr.
- Ovar se dělá z masa, které se příliš nehodí k dalšímu zpracování. Zužitkovat je tedy možné prakticky všechno.