Obložená mísa je na silvestra skvělým řešením pohoštění. Každý z hostů si vezme to, co má rád, nikdo se nepřejí extrémně sytými chlebíčky a všichni budou spokojení. Jak ale správně obloženou mísu připravit?
Možná si říkáte, že je to jednoduché. Stačí přece nakrájet sýry a salámy na talíř a máte hotovo. Jenomže ve skutečnosti má i obložená mísa svá pravidla, na která byste při jejím servírování neměli zapomínat.
Kombinujte správné chutě
Často se dělají obložené mísy tak, že se nakombinuje salám a šunka s různými druhy sýrů. Ve skutečnosti je to ale špatně. Pokud se rozhodnete dát tyto suroviny na jednu mísu nebo talíř, alespoň je rozdělte a věnujte polovinu talíře šunce a polovinu sýru.
Ke každému jídlu se totiž hodí úplně jiné zdobení. Mezi salámy je vhodné zastrkat například kyselé okurky, nakládanou papriku, kousky salátu nebo petržel.
Naopak sýry si zaslouží mandle, vlašské ořechy, olivy, mandarinky a hroznové víno. Vždy je navíc dobré konkrétní sýr kombinovat s konkrétní surovinou. Například k mozzarelle se velmi hodí rajčata, k ementálu už ale méně.
Kombinujte více druhů
Ať už se rozhodnete pro talíř šunkový, nebo sýrový, vždy je dobré dát hostům na výběr minimálně z pěti druhů pokrmu. Mnoho lidí si myslí, že stačí tři kousky, to je ale ve skutečnosti chyba.
Na přípravu šunkového talíře zvolte debrecínku, lovecký salám, uzené, anglickou slaninu, krůtí šunku či vepřovou šunku. Doplňte jídlo nakládanými okurkami a paprikami, skvěle se hodí také vařené vajíčko.
Co se týče sýrů, množství je nepřeberné. Můžete nakombinovat sýry tvrdé v celku s plátkovými a přidat také sýry plísňové. Talíř v tomto případě doplňte ovocem, oříšky a miskou s medem. Mnoho lidí totiž miluje kombinaci sýrů právě s touto sladkou pochoutkou.
Zdroj: Jak tak, Fakta v detailech, Top recepty, S Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová