O zdravotních benefitech avokáda se píše snad úplně všude. Já jsem si různé pomazánky z tohoto ovoce oblíbila, na silvestra obvykle dělám guacamole, které se hodí snad ke všemu. Dá se jíst s tortillami, hermelínem, se ztraceným vejcem nebo jednoduše na bagetce.
Avokádo obsahuje celou řadu vitamínů. Najdete v něm především vitamíny B6, B9, C, E a K1. Ty udržují správnou hladinu krevního tlaku a snižují riziko kardiovaskulárních nemocí, uvádí Healthline.
Ovoce je dále plné minerálních látek, především pak draslíku, který podporuje zdraví kostí a srdce. Je v něm plno zdravých tuků, pomáhá s udržováním zdravé pokožky, zlepšuje také imunitu, doplňuje web Health.
Kombinace pálivé chuti a příjemné kyselosti
Guacamole je pomazánka, která kombinuje chuť avokáda s rajčaty, limetkovou šťávou a ostrými chilli papričkami. Pálivost zjemníte tím, že pokrm podáváte s chipsy, tortillami nebo pečivem.
Na přípravu budete potřebovat 4 zralá avokáda, 2 rajčata, 1 cibuli, 3 chilli papričky, 2 stroužky česneku, koriandr, sůl, citronovou šťávu a pepř.
Jak na přípravu pokrmu
Avokádo dejte do misky a rozmačkejte. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, rajčata, prolisovaný česnek a pokrájené chilli papričky. Pokud chcete jídlo méně ostré, nemusíte dávat všechny tři.
Guacamole dochuťte solí, pepřem, koriandrem a zakapejte šťávou z limetky. Vše dobře promíchejte a dejte do ledničky uležet.
Jídlo se tradičně podává s tortillovými lupínky. Mně ale velmi chutná také na opečené bagetce nebo zabalené v tortille. Často si k němu dáváme také opečený hermelín. Silvestrovské oslavy si bez tohoto jídla jednoduše nedokážu představit.
Zdroj: Health, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová