V České republice jsme zvyklí konzumovat hřiby, žampióny anebo hlívu ústřičnou. V posledních letech je ale stále více využívána i asijská houba zvaná shiitake, jejíž český název zní houževnatec jedlý.
Původ houževnatce jedlého
Houževnatec jedlý (Lentinula edodes) je houba, za jejíž původní domovinu je považována východní Asie. V této části planety Země se dlouhodobě jedná nejen o kuchyňskou ingredienci, ale také o vysoce ceněnou „léčivku“. Aktuálně se používá především v Japonsku a Číně, nicméně je pěstována i mimo východní Asii a také zde z obou výše zmíněných důvodů.
Kde pořídit?
V dřívějších dobách bychom museli napsat, že v České republice nikoliv. Jenže doba se změnila a dnes je shiitake lehce sehnatelnou houbou, když ji seženete nejen v obchodech se zdravou výživou, ale také ve velkých obchodních řetězcích. Ačkoli si lze shiitake pořídit především v sušené formě, narazit lze i na čerstvé houby (např. v Makru). K dispozici jsou ale také kapsle či prášek z houževnatce.
Využití shiitake v kuchyni
Pokud jste houbu nikdy neměli, může stát, že vám na první ochutnání úplně nesedne. Chuťově se totiž houbám, které v České republice běžně konzumujeme, příliš nepodobá. Houževnatec jedlý má specifické výrazné aroma a nasládlou chuť. Využít ho ale můžete v podstatě stejně jako u nás rostoucí houby. Zkuste tedy shiitake použít v kuchyni na místo žampiónů, případně hlívy ústřičné.
Léčivé účinky houževnatce
Shiitake je někdy označována za „královnu mezi houbami“, neboť obsahuje velké množství účinných látek, z nichž můžeme jmenovat 7 z 8 esenciálních aminokyselin, vitamíny B a ergosterol, tedy steroid, který se vlivem slunečního záření mění na vitamín D2. V houbě se navíc vyskytuje mnoho minerálů. Proto kladně působí na kardiovaskulární systém, pozitivní vliv má na imunitu a dokonce se o ní hovoří i v souvislosti s protinádorovými účinky.
Zajímavosti
- Houževnatec jedlý je lupenatá dřevokazná houba, na což odkazuje už její název. „Shii“ znamená „buk“ a „take“ označuje „houbu“. Překlad tedy zní „buková houba“.
- Shiitake člověk využívá odedávna. Zmiňují se o ní už díla čínská medicíny stará 2 000 let.
- Pro shiitake už dnes nemusíte vyrážet pouze do obchodů, ale k dispozici je i na některých farmářských trzích.
- Má masitou konzistenci, takže pro vegetariány a vegany může být perfektní alternativou masa.
- Lidé, kteří trpí dlouhodobě nějakou nemocí, případně užívají pravidelně léky, by se před konzumací měli nejprve poradit s lékařem. To samé navíc platí i pro těhotné ženy.
Autor: redakce