Shawarma: Orientální pochoutka, která dobyla svět

Zdroj: Pixabay

Shawarma je jeden z nejpopulárnějších pokrmů Blízkého východu, který si získal oblibu po celém světě. Jedná se o marinované maso (nejčastěji jehněčí, kuřecí nebo hovězí) napíchnuté na vertikálním grilu, které se pomalu otáčí a postupně opéká.

Původ shawarmy sahá do období Osmanské říše, konkrétně do města Bursa v dnešním Turecku, píše Britannica. Název pochází z arabského slova šāwurma, které znamená otáčení.

Podobný princip přípravy můžeme vidět u tureckého döner kebabu nebo řeckého gyrosu. V průběhu 20. století se díky blízkovýchodním přistěhovalcům rozšířila shawarma do celého světa.

Kořeněná pochoutka

Tradiční příprava shawarmy je skutečným uměním. Tenké plátky marinovaného masa se vrství na vertikální špíz, přičemž se střídají s vrstvami tuku, které zajišťují šťavnatost. Maso se marinuje ve směsi koření, která obvykle obsahuje koriandr, skořici, hřebíček, česnek a citronovou šťávu.

Pokrm je plný bílkovin a dá se podávat s čerstvou zeleninou a celozrným pečivem, uvádí Medium. Na druhou stranu je ale také tučný, obsahuje hodně soli a je poměrně kalorický.

Recept na shawarmu

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 500 gramů kuřecích prsou, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, lžičku papriky, lžičku skořice, mletý hřebíček, sůl, pepř a citronovou šťávu

Na podávání si připravte pita chléb, rajčata, okurku, červenou cibuli, čerstvou petržel a omáčku podle své chuti. Hodí se česneková s jogurtem, ale také chilli omáčka, nebo nějaká bylinková pro ty, kdo nemají rádi pálivá jídla.

Nakrájejte maso na tenké plátky. Smíchejte všechno koření s olejem a citronovou šťávou, a marinujte maso alespoň 4 hodiny, ideálně však přes noc. Opékejte ho potom na pánvi nebo grilu. Podávejte shawarmu v pita chlebu společně se zeleninou a omáčkou.

Zdroj: Meet Wise Meat, Neomonde, Britannica, Medium

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz