Shakshuka je velmi syté jídlo. Přesto se ale v Izraeli konzumuje tradičně k snídani. Místní lidé jsou na větší porce po ránu zvyklí, a pokrm zde byl dokonce pasován na post tradičního pokrmu. Vyzkoušejte si pochoutku z vajec a zeleniny připravit doma i vy.
Jídlo sice pochází z Izraele, díky tomu, že kombinuje všeobecně dostupné ingredience, se ale proslavilo brzy po celém světě, vysvětluje Slurrp. Brzy se dostalo i do Evropy a dnes se běžně konzumuje například ve Francii nebo Itálii.
Kombinace obyčejných chutí
Ačkoli je jídlo velmi oblíbené, jde v podstatě o kombinaci obyčejných chutí. Na jeho přípravu nepotřebujete žádné speciální koření. I u nás seženete vše potřebné.
Shakshuka kombinuje chuť rajčat, papriky, bazalky a sázených vajíček, uvádí stručně Love & Lemons. Jídlo je navíc připravené během chvíle a dodá vám energii na celé dopoledne. Pokud tak patříte k milovníkům větších snídaní, rozhodně si ho doma udělejte.
Recept na shakshuku
Na shakshuku budete potřebovat přepuštěné máslo, 1 červenou cibuli, 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, 500 gramů rajčat, 20 gramů žampionů, 70 gramů protlaku, 4 stroužky česneku, chilli, sůl, pepř, 4 vajíčka, 20 gramů sýru feta a koriandr.
Nejprve najemno pokrájejte cibulku i papriku, rajčata nakrájejte na větší kousky a žampiony na plátky. V pánvi rozehřejte máslo a vše na něm společně osmahněte.
Poté přidejte česnek, který nechte jen krátce provonět, aby se nespálil a nezhořkl. Směs zalijte protlakem a duste pod pokličkou.
Po deseti minutách do ní rozklepněte 4 vajíčka. Ta nechte zhruba 7 minut vařit, aby byla naměkko. Nakonec jídlo posypte feta sýrem a podávejte. Podle toho, jak moc sytou snídani máte rádi, vystačí pokrm pro 2 až 4 osoby.
Zdroj: Britannica, Slurrp, Aish, Culture Trip, Love & Lemons
Autor: Šárka Cvrkalová