Stále více lidí se zajímá o různá alternativní sladidla. Bílý cukr je v mnoha domácnostech už léta nahrazován cukrem třtinovým. Pokud chceme ušetřit na kaloriích, pak i třtinový cukr nahradíme nějakým rostlinným sladidlem.
Možná už jste slyšeli o datlovém nebo čekankovém sirupu. A co takhle panela? Věděli byste, o čem je řeč?
Co je panela?
Panela je druh nerafinovaného třtinového cukru a tradičně se používá ve Střední Americe, Mexiku, Latinské Americe, Portugalsku a Španělsku.
Panela se obvykle vyrábí z drceného třtinového cukru, který se vaří do kapaliny a nalije se do forem, aby ztvrdl.
Protože je vyroben tak jednoduchým způsobem, zachovává si aromatickou melasu bohatou na živiny z cukrové třtiny. Melasa panele dodává výraznou chuť stejně jako některé přirozeně se vyskytující vitamíny, minerály a antioxidanty.
Jak chutná a kde ji použít?
Panela má typicky hnědou barvu a může se pochlubit intenzivnější karamelovou chutí. Nejenže příjemně voní po karamelu, ale po karamelu i chutná.
Panela může být použita jako náhrada 1:1 za téměř jakýkoli cukr. Použijte ji v kávě, koktejlech, pečení, vaření a kdekoli jinde, kde byste normálně používali hnědý nebo bílý cukr.
Nabízí nějaké výhody?
Panela se díky svému způsobu zpracování může pyšnit poměrně bohatým výčtem látek, které v sobě přirozeně obsahuje.
Najdete v ní například vápník, draslík, hořčík, ale také mangan a vitamíny A, B, C, D, a dokonce i vitamín E. V porovnání s klasickým bílým cukrem, na který nedá mnoho lidí dopustit, má tak tohle sladidlo jasně navrch.
Zdroj: justpanela.com, marthastewart.com, obelo.com
Autor: Natálie Kabourková