Sezam je jednou z nejstarších známých olejnin na světě. Pochází původně z Afriky, ale už tisíce let se pěstuje v mnoha částech Asie, především v Indii, Číně a Japonsku. Seženete ho poměrně snadno i u nás. A rozhodně byste ho měli zařadit do jídelníčku.
Sezam u nás pravděpodobně nejčastěji najdete jako součást pečiva. Dá se ale přidávat také do salátů, sype se na rizoto, někdo ho má rád také na mase připravovaném na indický nebo asijský způsob.
Proč je sezam zdravý?
Sezam je potravina, kterou byste do jídelníčku měli zařadit miniálně třikrát do týdne, píše ABC News. Pro lepší vstřebávání živin je dobré semínka lehce opražit nebo rozemlít.
Produkt je bohatý na vápník, železo, hořčík a zinek, obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny a má také vysoký podíl zdravých tuků, především omega-6 mastných kyselin, uvádí WebMD.
V sezamu dále najdeme vlákninu, která podporuje trávení, antioxidanty a dále také látky podporující zdraví kostí a kardiovaskulárního systému.
Sezamové bulky
Sezam můžete využít v celé řadě receptů, jak již bylo zmíněno. Při pečení pečiva se ale používá běžně. Na přípravu sezamových bulek budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 300 mililitrů vlažného mléka, 30 gramů čerstvého droždí, lžičku cukru, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, vejce a sezamová semínka.
Z droždí, trochy vlažného mléka a cukru připravte kvásek. Smíchejte mouku, sůl a olej, přidejte vykynutý kvásek a zbylé mléko a vypracujte těsto. Nechte ho kynout asi 45 minut. Z těsta následně vytvarujte bulky, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.
Bulky nechte ještě 15 minut kynout. Potom je pečte při 200 °C asi 20 minut dozlatova. Čerstvé bulky jsou ideální se sladkými, ale i slanými pomazánkami, nebo jen tak samotné.
Zdroj: Medical News Today, WebMD, Health, Healthline, ABC News
Autor: Šárka Cvrkalová