Šermířský dort jsem se naučila dělat vlastně tak trochu nechtěně, dnes jsem ale ráda, že recept znám. Milují ho děti i dospělí, je snadný, a dezert je navíc kromě vynikající chuti také docela zdravý. Připravit si ho doma zvládne úplně každý.
Někteří členové naší rodiny před pár lety chodili na šerm. A kromě toho, že si sportem poměrně zlepšili fyzičku, naučili se také pořádně se za své výkony odměnit. A právě tak vznikl šermířský dort, tedy nepečený dezert, který si po tréninku mohli dopřávat.
Když se poprvé dělal dort u nás doma, chtěla jsem jen přihlížet. Jelikož mi ale bylo řečeno, že rovnat ovoce do kulatého plechu zvládnu se svými kulinářskými dovednostmi i já, byla jsem zapojena do díla. A tak jsem se přípravu dortu naučila.
Jedna vrstva za druhou
Na šermířský dort budete potřebovat jahodový a mandarinkový kompot, čerstvé jahody, piškoty, kokos, zakysanou smetanu, tvaroh, cukr a vanilkový cukr. Postup je opravu jednoduchý, jenom vám dá rovnání všech vrstev na sebe možná trochu práce.
Nejprve slijte šťávu z ovocných kompotů a nasypte do ní piškoty, aby se namočily. Nakrájejte si kompotované i čerstvé ovoce na menší kousky a připravte si krém.
Ten vytvoříte smícháním zakysané smetany, tvarohu, cukru a vanilkového cukru. Následně do kulatého pekáče začněte skládat jednotlivé vrstvy. Nejprve udělejte základ z namočených piškotů. Ten poklaďte kousky jahod a mandarinek. Na ně pak opět naskládejte piškoty.
Piškoty pak potřete krémem, přidejte další vrstvu piškotů a na tu opět pokračujte se skládáním ovoce. Je to sice trochu piplačka, pokračujte ale do té doby, dokud vám suroviny nedojdou a nevytvoříte vyšší kulatý dort o několika vrstvách.
Kokos nesmí chybět
Poslední vrstvu dortu bude tvořit krém, na ten se totiž krásně nalepí kokos, kterým celý dort posypete. Stejně tak potřete krémem i okraje a i na ty nasypte kokos. Dort můžete nakonec dozdobit buď kokosovými kuličkami, nebo třeba kousky ovoce.
Pak přichází ta nejtěžší část. Musíte počkat zhruba 2 hodiny, než dort v ledničce ztuhne. Teprve potom je připravený ke krájení a podávání. Já osobně jsem si ho zamilovala po prvním soustu a věřím, že u vás tomu nebude jinak.
Zdroj: autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová