Šeřík je nádherná okrasná rostlina, kterou si vybavíme buď s bílými, nebo fialovými květy. Keř ale neslouží jen k tomu, aby nás na zahradě ohromoval svým vzhledem a vůní. Má také bohaté využití v kuchyni.
Právě duben je časem, kdy všechno na zahradě začíná rozkvétat. A výjimkou není ani šeřík. Proč byste jeho květy měli sbírat? Využít se dají v kuchyni na mnoho způsobů a kromě skvělé chuti vás rostlina překvapí i léčivými účinky.
Zdravý a voňavý
Šeřík se v lidovém léčitelství používal při bolestech hlavy a krku. Pomáhá proti zduřeným mandlím nebo při revmatismu. Obsahuje mnoho vitamínů a čaj nebo sirup z něj působí blahodárně také na lidskou psychiku.
Dají se z něj dělat také obklady. Ty se přikládají právě na bolavé klouby, přes utěrku je ale můžete použít i jako tišící prostředek na popáleniny či odřeniny, doplňuje Threads of Mackinac.
Čaj, sirup nebo koláč
Z šeříku se nejčastěji dělá sirup. Čerstvé květy jednoduše povaříte ve vodě, přidáte k nim citronovou šťávu a med a sirup po svaření uchováváte v ledničce, kde vydrží i měsíc. Jde o vynikající osvěžující pití na jarní dny.
Květy můžete mimo to ale také nasušit a v zimě si z nich udělat čaj. Opět ho doslaďte medem a vychutnejte si vynikající voňavý nápoj, který léčí bolest v krku.
V neposlední řadě pak můžete květy šeříku zapéct například do koláče či bábovky. Nezmění sice chuť pokmu nijak výrazně, rozhodně ale bude na stole elegantně vypadat a vaši domácnost provoní jarem.
Zdroj: iReceptář, Bylinky pro všechny, Pro ženy, Prima Living, Threads of Mackinac, Stylecraze, Leaf TV
Autor: Šárka Cvrkalová