Satsivi je tradiční gruzínské jídlo, které pochází z Kavkazu, konkrétně z Gruzie. Jedná se o studený pokrm, jehož název je odvozen od gruzínského slova tsivi, což znamená studený. V zemi se tradičně konzumuje během Vánoc. Zkuste si ho letos na svátky připravit i vy.
Kořeny jídla sahají hluboko do gruzínské gastronomické tradice. Vznik je spojen s bohatou kulturou pohostinství Kavkazu, píše Georgia. Satsivi je tradičně symbolem pohostinství a sdílnosti.
Vánoční tradice
Krůtí maso s ořechovou omáčkou se dělá v Gruzii během vánočních svátků, často se také připravuje v roce na velkých rodinných oslavách. Právě proto značí sounáležitost lidí, kteří se o pokrm dělí z jednoho velkého hrnce, uvádí Folkways.
Pokrm je poměrně zdravý. Obsahuje velké množství bílkovin z masa, dále také zdravé tuky z ořechů, vitamíny a minerály. V jídle najdete antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny a probiotika podporující trávení.
Recept na Satsivi
Pokud si chcete letos vyzkoušet tento pokrm například mezi svátky udělat doma, budete potřebovat celé kuře, 300 gramů vlašských ořechů, 4 stroužky česneku, cibuli, skořici, koriandr, sůl, pepř a bobkový list.
Kuře nejprve celé povařte ve vodě doměkka. Oddělte maso od kostí. Ořechy namelte najemno, přidejte k nim česnek a koření. Směs rozřeďte vývarem z masa a smíchejte s kuřecím, které jste nakrájeli na malé kousky.
Jídlo se potom nechává vychladnout a podává se studené. Běžně se k němu nedělá příloha. Jíst ho sice můžete s těstovinami i s rýží, v Gruzii se ale maso s omáčkou konzumuje jen tak samotné, protože je hustá omáčky i tak dost sytá.
Zdroj: Georgia, Folkways, Epicurious
Autor: Šárka Cvrkalová