San-nakdži: Chobotničky, které se podávají ještě zaživa. Strávníka může jejich konzumace stát život

Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí má s mořskými plody problémy. Pokud patříte naopak k jejich milovníkům, možná budete chtít vyzkoušet také pokrm s názvem sannakji (psáno také jako san-nakdži). Do češtiny se název jídla překládá jako žijící chobotnice.

Korea je známá tím, že představuje pro cizince v jídelníčku často mnohá překvapení. A tento pokrm je rozhodně jedním z nich. To, zda bude překvapení příjemné, ale hodně záleží na vaší nátuře.

Syrová chobotnice

Sannakji je pokrm, který se připravuje z drobných chobotniček. Ty se zaživa rozřezají na malé kousky a potom se namočí do oleje. Pokud byste čekali, že se následně smaží, spletli byste se.

Jídlo je takto považováno za hotové. Živé chobotničky rozřezané na kousky se ihned podávají strávníkům. Na talíři se jejich chapadla ještě hýbou. Rozhodně tak nejde o jídlo, které by si mohl dát každý.

Drahé a nebezpečné

Jídlo je považováno za velmi zdravé, a to i proto, že je podáváno v podstatě ve své nejčerstvější podobě. Zákazníci jsou tak za něj ochotni často zaplatit i velmi vysokou částku.

Zároveň jde ale o pokrm, který může být životu nebezpečný. Chapadla chobotniček totiž mají na sobě drobné přísavky. A jelikož se stále hýbou, mohou se vám snadno zaseknout v krku a vést k udušení.

Přesto je ale jídlo v zahraničí považováno za lahůdku. Pokud jste dobrodruh, který chce jednoduše ochutnat všechno, pokud někdy budete chtít navštívit Koreu, rozhodně si tohle jídlo nenechte ujít.

Zdroj: Food & Wine, Medium, Korea JoongAng Daily, Tasting Table

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz