Jen málo alkoholických nápojů je natolik známých po celém světě, jako právě šampaňské. Toto šumivé víno totiž zachutná snad všem milovníkům dobrého pití s puncem tradice.
Krátký pohled do historie šampaňského
Jak asi každý ví, šampaňské pochází z oblasti Champagne-Ardenne. Ta se rozkládá na severovýchodě Francie (zhruba 100 km východně od Paříže) a nejvíce ji proslavilo právě šumivé víno. Vinná réva se zde sice pěstovala již těsně po přelomu letopočtu, šampaňské nicméně vzniklo daleko později. Podle pověsti může za jeho vznik jistý benediktýnský mnich jménem Pierre Perignon. Ten totiž působil jako sklepmistr v opatství Hautvillers a údajně experimentoval s uzávěry na lahvích. Některé bedny vína navíc v roce 1668 ve sklepě zapomněl a ve víně se objevily perličky oxidu uhličitého, tedy bublinky.
Kde šampaňské víno ochutnat?
Vín s bublinkami dnes existuje celá řada. Nicméně název Champagne je chráněný, takže perlivá vína nebo sekty rozhodně nejsou to samé. Pravé šampaňské si lze samozřejmě pořídit i v českých vinařstvích a e-shopech, ale nejedná se o nejlevnější pití (ceny začínají zhruba na 600 Kč, obvykle jsou ale daleko vyšší). Ochutnat jej ovšem lze i v lepších restauracích po celé ČR. Milovníci tohoto alkoholického nápoje však jistě dají alespoň jednou za život přednost samotnému kraji Champagne, kde doporučujeme navštívit především město Remeš (viz níže).
Jak se šampaňského vyrábí?
Při výrobě šampaňského vína se používá sekundární kvašení (tzv. Méthode Traditionalle), kterým vzniká již zmíněný oxid uhličitý. Využívány jsou přitom pouze tři odrůdy vína. Jedná se o rulandské modré (Pinot Noir), které je starobylé a disponuje ovocným aroma, dále Chardonnay, jež má jemnou ovocnou a květinovou chuť, a mlynářka (Meunier). Tato odrůda tolik nezraje, což se podepisuje na výsledné chuti. Šampaňské se přitom dělí na ročníkové a neročníkové, když v prvním případě musejí odrůdy pocházet ze stejného roku a ve druhém nikoli.
Má šampaňské pozitivní vliv na zdraví?
Podle některých výzkumů může šampaňské víno působit na lidský organismus blahodárně, neboť obsahuje mnoho účinných látek (především minerály jako vápník, draslík nebo zinek). Hovoří se o kladném vlivu na trávení, zklidnění i psychické potíže a navíc dokáže pomoci s prevencí respiračních onemocnění. Pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární systém či při migréně a zmínit musíme i jeho močopudné účinky. Neměli bychom však zapomínat, že se stále jedná o alkohol, takže na lidské zdraví má šampaňské kladný vliv pouze při přiměřené konzumaci!
Zajímavosti o šampaňském víně
- Vinnou révu přinesly do oblasti Champagne římské legie. Ostatně název regionu je odvozen od latinského slova Campus, což znamená „pole“ či „lán“.
- Centrem výroby šampaňského je město Remeš. To má přes 185 tisíc obyvatel a v jeho okolí se nacházejí vinice, jejichž hrozny jsou používány právě k výrobě šumivého vína.
- Ke sběru hroznů dochází od poloviny října a trvá pouze týden. Přesto je každoročně vyprodukováno zhruba 180 milionů láhví šampaňského!
- Jak jsme již uvedli, šampaňské si můžete pořídit již za několik set korun. Nejdražší láhve jsou ovšem prodávány za statisíce. V roce 2013 byla dokonce jedna láhev šampaňského prodána za 35 milionů Kč! U ní byl ale v logu na zlaté vinětě zasazen 19karátový diamant.
- Vína s označením „šampaňské“ mohou skutečně pocházet pouze z regionu Champagne-Ardenne ve Francii. To přitom vyvolalo bouři nevole u švýcarských obyvatel vesničky, která se jmenuje rovněž Champagne. Problémem je, že se tu rovněž vyrábí víno.