Pokud máte rádi italská jídla, jistě si pochutnáte i na následujícím receptu. Saltimbocca možná na první pohled příliš italsky nepůsobí. Jedná se o plátek masa, který se podává s kaší či bramborami. Italové ale nedělají vždy jen omáčky, pizzu a těstoviny.
Je to především kombinace masa a čerstvých bylinek, která dělá pokrm jedinečným. Jeho příprava není nijak náročná a zvládne ji i začátečník. Vyzkoušejte si pokrm doma připravit i vy.
Původ neznámý
O pokrmu se poprvé začalo psát v kuchařkách z roku 1930. Italové v nich zmiňují, že je pokrm převzatý. Odkud přesně ale jídlo pochází, jasné není, uvádí Taste Atlas. Saltimbocca má mnoho variací, nejtradičnější je ale ta s šalvějí podávaná s bramborovou kaší.
Na přípravu budete potřebovat 600 gramů zadního telecího masa, 4 plátky parmské šunky, lístky šalvěje, mouku, decilitr kvalitního bílého vína, vývar, máslo, olej, sůl a pepř.
Jak na přípravu jídla
Maso naklepejte a osolte a opepřete. Potom na něj položte šunku a plátky šalvěje. Holou stranu masa obalte v mouce. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm opékejte, ale pouze z pomoučněné strany.
Jakmile se zatáhne, zalijte ho vínem. Pod pokličkou pak plátky masa duste a postupně přidávejte víno, kdykoli se odpaří. Tím pádem se pokrm krásně zpracuje z obou stran.
Potom už jen celou tu krásu naservírujte na talíř, přidejte bramborovou kaši, pokud máte raději brambory či hranolky, můžete si na saltimbocce pochutnat i s nimi. Nezapomeňte pokrm dozdobit rajčaty a čerstvou bazalkou.
Zdroj: Eat and Walk Italy, Sanpellegrino, Taste Atlas
Autor: Šárka Cvrkalová