Rajčat mám každý rok velké množství. Kromě toho, že mi chutnají čerstvá, pravidelně si je také nakládám s česnekem a bazalkou. Chutnají pak skvěle a dají se využít v mnoha receptech. Mimo jiné i v lehkém letním salátu.
Nakládaná rajčata připravíte snadno. Stačí cherry rajčátka přepůlit, smíchat s bazalkou a plátky česneku a zalít octem s vodou a solí. Vše dejte do sklenic a nechte alespoň týden uležet. Takto připravená nakládaná rajčata potom můžete používat v mnoha pokrmech.
Zdravá pochoutka
Nakládaná rajčata si často dávám třeba i k pečivu. Kromě toho, že skvěle chutnají, jsou také velmi zdravá. Jsou bohatá na antioxidanty, podporují zdraví srdce, obsahují vitamín C, draslík a vlákninu, píše Healthline.
Mohou také snižovat riziko některých typů rakoviny. Česnek, kterého přidávám poměrně velké množství, má potom antibakteriální a protizánětlivé účinky. Může snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.
Salát z nakládaných rajčat
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat nakládaná rajčata včetně nálevu, mozzarellu, salátovou okurku, červenou cibuli, čerstvé bazalkové listy, livový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř podle chuti.
Nakládaná rajčata nakrájejte na čtvrtiny nebo poloviny, pokud jsou menší. Mozzarellu nakrájejte na kostičky velikosti sousta. Okurku omyjte a nakrájejte na tenké plátky nebo půlměsíčky.
Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V míse potom vše smíchejte a přidejte olivový olej, ocet a nálev z rajčat. Podle chuti vše osolte a opepřete.
Pamatujte, že nakládaná rajčata už jsou slaná, takže buďte opatrní s přidáním extra soli. Nakonec přidejte čerstvě natrhané bazalkové lístky a vše jemně promíchejte. Nechte salát chvíli odpočinout v lednici, aby se chutě propojily.
Zdroj: Autorský recept, Healthline, WebMD, Medical News Today
Autor: Šárka Cvrkalová