Salát z chřestu: Zdravá a lehká jarní svačinka

Zdroj: Shutterstock

V posledních týdnech se můžete v obchodě čím dál častěji setkat v sekci se zeleninou s chřestem. Tato zdravá svačinka se nejčastěji prodává právě na jaře a začátkem léta. Já z ní dělám velmi často lehký salát, který si bez výčitek mohu dopřát jako lehkou svačinku klidně i každý den.

Chřest jsem si oblíbila už před pár lety jako potravinu, která má nízkou kalorickou hodnotu, a skvěle se tak hodí při hubnutí. Má mnoho vitamínů a minerálů. Udělejte si z chřestu zdravou svačinu, kterou si zamilujete vy i celá vaše rodina.

Jarní salát z chřestu

Jarní salát z chřestu je v podstatě pouze zelenina v kombinaci se sýrem a zálivkou. Na jeho přípravu nepotřebujete žádné speciální ingredience, všechny se dají koupit prakticky v jakémkoli obchodě.

Připravte si 250 gramů čerstvého chřestu, 1 svazek ředkviček, 2 hrsti baby špenátu nebo polníčku, 50 gramů parmezánu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy a sůl a pepř dle chuti.

Velmi snadná příprava

Chřest nejprve omyjte a odkrojte jeho dřevnaté konce. Potom stonky nakrájejte na zhruba čtyřcentimetrové kousky. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a v ní potom chřest vařte, dokud není měkký.

Ihned poté ho zchlaďte v ledové vodě. Omyjte a nakrájejte ředkvičky na tenké plátky. V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř na dresink. Do salátové mísy dejte špenát či polníček, vychlazený chřest a ředkvičky.

Vše potom zalijte dresinkem a lehce promíchejte. Nakonec se pokrm na talíři zasype hoblinkami nastrouhaného sýru. Salát se podává ihned po přípravě. Dát si ho můžete jako zdravou svačinu, ale i přílohu k jídlu.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz