Salát z bílých fazolí: V kombinaci s citronem chutnají skvěle

Zdroj: Pixabay

Miluji maso. Přesto si ale uvědomuji, že bych ho neměla jíst úplně každý den. Často se proto pokouším přísun bílkovin svému tělu zajistit konzumací luštěnin. Bílé fazole jsem si zamilovala teprve před nedávnem. Vyzkoušejte si z nich udělat vynikající letní salát a pochopíte, proč mi tolik chutnají.

O tom, že luštěniny jsou skvělým zdrojem bílkovin, nikdo nepochybuje. Bílé fazole jsou ale v mnoha ohledech speciální a najdete v nich celou řadu pro tělo prospěšných látek.

Proč konzumovat bílé fazole?

Bílé fazole jsou v přední řadě bohaté na vlákninu. Podporují proto trávení a zdraví střev, píše Healthline. Mají nízký glykemický index a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi.

Fazole dále obsahují železo, které je důležité pro tvorbu červených krvinek. Co se týče minerálů, je v nich velmi výrazně obsažen hořčík a draslík. Tyto látky podporují zdraví srdce.

Salát, který dělám, je kombinací luštěnin s kyselou chutí citronu. Ten má obrovské množství vitamínu C, ale také obsahuje antioxidanty, podporuje trávení a pomáhá tělu s hydratací.

Recept na fazolový salát

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 400 gramů vařených bílých fazolí, červenou cibuli, okurku, červenou papriku, petrželku, 2 lžíce olivového oleje, šťávu z citronu, kůru z citronu a sůl a pepř podle chuti.

Ve velké míse smíchejte fazole, cibuli, okurku, papriku a petrželku. V malé misce prošlehejte olivový olej, citronovou šťávu a kůru. Zálivku nalijte na zeleninovou směs a dobře promíchejte. Vše dochuťte solí a pepřem podle potřeby.

Nechte salát alespoň 30 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily. Před podáváním vše znovu promíchejte a případně dochuťte. Dozdobit pak salát můžete ještě další čerstvou zeleninou.

Zdroj: Autorský recept, WebMD, Healthline, Clinikally, Apetit

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz