Salát Cobb, někdy také česky Cobbův salát, je typické americké jídlo, které se skládá z ledového salátu, řeřichy, římského salátu a rajčat a je doplněno kuřecími prsy, vajíčkem natvrdo a nastrouhaným sýrem. Používá se na něj zálivka z červeného vína. Tohle zdravé jídlo si můžete velmi snadno doma připravit i vy.
Salát Cobb pochází z Hollywoodu, kde se o něm poprvé zmiňuje záznam z roku 1937. Někteří lidé si mylně myslí, že byl pojmenován po hráči baseballu Tyovi Cobbovi. Podle serveru ICE je ale pravda jiná.
Pojmenování si Cobbův salát vysloužil podle majitele restaurace Brown Derby Bobba Cobba. Ten se tehdy v krizi prohrabával lednicí, vytahoval z ní zbytky zeleniny a mezitím objevil i vajíčko, sýr a zbytek červeného vína. A rozhodl se ingredience zkombinovat.
O výsledek se pak Bobb podělil s jedním svým známým, který mu pomohl recept proslavit a navrátit tak i jeho restauraci dobré jméno. Salát Cobb si lidé zamilovali nejen pro jeho chuť, ale i pro dokonalý vzhled, se kterým ho restaurace dokázala servírovat.
Připravte si ho doma
Pokud si mezi svátečním hodováním chcete dopřát nějaké odlehčené a zdravé jídlo, je Cobbův salát rozhodně pochoutkou, kterou byste měli vyzkoušet. Její příprava není nijak složitá a nezabere ani příliš času.
Na salát budete potřebovat 6 plátků slaniny, 3 vajíčka, hlávkový salát, řeřichu, 3 kuřecí prsa, plísňový sýr, jednu větší cibuli a tři jarní cibulky, 1 avokádo, lžičku vinného octa, lžičku hořčice a červené víno.
Nejprve si dejte vařit vajíčka. Aby byl žloutek zcela tuhý, vařte je zhruba 8–9 minut. Slaninu si osmahněte na prudkém plamenu a nakrájejte ji na kostičky. Měla by krásně křupat.
Mezitím si očistěte a nakrájejte zeleninu a připravte si kuřecí prsa na kostičky. Ty pak osolte a opepřete a na pánvi ve výpeku po slanině osmahněte. Pak už stačí si připravit dresink z červeného vína, hořčice a vinného octa.
Na talíř pak rozprostřete nakrájenou zeleninu, na ni nasypte slaninu, přidejte kuřecí maso a vše posypte sýrem. K salátu položte vajíčka natvrdo a vše servírujte s kouskem opečeného chleba.
Zdroj: Delish, All recipes, The Kitchn, ICE
Autor: Šárka Cvrkalová