„Je toho jako šafránu“. Takové rčení říká, že dané věci je velmi málo. Toto koření, které pochází z blizen květů šafránu setého, je skutečně vzácné a drahé. Jídlům ovšem dodává exotickou chuť a navíc je zdravé.
Původ šafránu setého
Šafrán setý je řazen do čeledi kosatcovitých, vypadá tedy vizuálně krásně. Tato hlíznatá rostlina je ovšem pěstována především pro čnělky květů, které jsou odedávna vysoce ceněné jako koření. První zmínky o této rostlině pocházejí již z doby 2 300 př. Kr. Původní domovinou rostliny je přitom jižní Evropa a jihozápadní Asie. Koření zvané šafrán bylo tedy oblíbené již ve starověku (včetně antického Řecka a Říma), a to nejen k dochucování pokrmů, ale jeho léčivé účinky popisuje již Ebersův papyrus (1 550 př. Kr.).
Kde si šafrán pořídit a kolik zaplatíte?
Šafrán patří mezi velmi vzácná koření, pro měl dříve takřka cenu zlata. Na druhou stranu si jej v současné době můžete bez větších problémů pořídit i v běžné distribuční síti, a to již za pár desítek korun. V poměru k množství se ovšem stále jedná o dražší koření. Pokud byste však chtěli ochutnat např. pravý íránský šafrán (Írán se stará o 90 % světové produkce), jejž seženete ve specializovaných obchodech, budete si muset připlatit. Cena se pak může vyšplhat až na několik tisíc korun!
Použití šafránu v kuchyni
Chuť šafránu připomíná med, je ale nahořklý a má silné aroma. Pokrmům přitom dodává nejen jedinečnou exotickou chuť, ale také žlutou barvu. S množstvím byste ovšem měli šetřit. Nejde ani tak o vysokou pořizovací cenu, ale pokud to se šafránem přeženete, bude daný pokrm chutnat až příliš hořce. Stačí jej proto nabrat na špičku nože. Kořenit s ním každopádně můžete maso či sýry, ale hodí se také do polévek, omáček, příloh (rýže, kuskus), stejně jako do sladkých jídel.
Léčivé účinky šafránu
Šafrán obsahuje řadu účinných látek jako např. vitamín C, minerály (draslík, vápník, hořčík nebo železo), flavonoidy, silici či terpenoidy. Proto má kladné účinky na lidské zdraví. Mimo jiné posiluje kardiovaskulární systém a psychiku (účinkuje např. při depresích). Někdy se dokonce uvádí, že může podpořit léčbu rakoviny. Šafrán je ovšem používán také jako afrodiziakum, přičemž mužům by prý měl pomoci i s erektilní dysfunkcí a ženám zase při premenstruačním syndromu.
Zajímavosti o šafránu
- K získání 1 kg koření je potřeba usušit blizny zhruba z 80 až 200 tisíc květů šafránu setého. Zdroje se v tomto ohledu značně rozcházejí.
- V současné době se šafrán setý pěstuje kromě Íránu zejména ve Španělsku, Řecku, Maroku, Indii a Číně.
- Toto koření se asi nejvíce používá ve francouzské a španělské kuchyni, ale také v kuchyni arabské a uplatnění hojně nachází i na Dálném východě (Indie, Čína).
- Vzhledem k vysoké ceně existují pokusy šafrán falšovat. K tomuto účelu se nejčastěji používá měsíček lékařský či světlice barvířská.
- V ČR roste např. šafrán karpatský či bělokvětý. Nedoporučovali bychom vám ovšem zkoušet je na místo šafránu setého. Ostatní druhy této rostliny jsou totiž většinou jedovaté!