Škvarky a sádlo jako takové mnoho lidí považuje za nezdravou potravinu. A je pravda, že jde o kalorické potraviny, které se do diety při hubnutí úplně nehodí. To ale neznamená, že nemají našemu tělu co dát.
V roce 2022 server Deník informoval o tom, že sádlo bylo zařazeno vědci do první desítky nejzdravějších potravin na světě. A to díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a dalších živin.
Návrat na výsluní
Naši předkové sádlo využívali hojně. Později se ale začalo používat máslo a nejrůznější margaríny. V současné době se nicméně podle Dámy vrací sádlo na výsluní.
Ukázalo se totiž, že je sice kalorické, nicméně oproti průmyslově vyráběným margarínům neobsahuje žádné škodlivé transmastné kyseliny, umělá barviva či dochucovadla.
Vyškvařením sádla se vyrábí škvarky. Ty jsou sice kalorické, i tak ale mají pro tělo mnoho pozitivních přínosů. Obsahují kyselinu olejovou, která prokazatelně napomáhá snižování hladiny cholesterolu, uvádí Deník.
Dále v nich najdete také omega-3 mastné kyseliny, nejsou v nich ale žádná dochucovadla ani barviva. Samozřejmě je třeba je pro jejich vysokou kalorickou hodnotu konzumovat s mírou.
Škvarkové placky
Chcete si jednou za čas pochutnat na kaloričtějším pokrmu, který bude mít pro vaše tělo také nějaký ten pozitivní přínos? Vyzkoušejte škvarkové placky podle Laďky Něrgešové, které máte připravené během chvíle.
Potřebovat budete 500 gramů mouky, 150 mililitrů mléka, hrst cukru, půl kostky droždí, 180 gramů sádla, 1 vejce, sůl, pepř, škvarky a vajíčko na potření.
Smíchejte mouku s mlékem, cukrem a droždím. Nechte směs kynout 15 minut, poté přidejte vajíčko, sádlo, sůl a pepř a vypracujte tuhé těsto. To nechte 45 minut kynout a potom přidejte nasekané škvarky.
Z těsta udělejte placky, které dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 180 °C na 20 minut. Nejlépe chutnají ještě teplé, dají se ale jíst i zastudena.
Zdroj: Novinky, Deník, iReceptář, Dáma, YouTube
Autor: Šárka Cvrkalová