V současném sychravém počasí nejen děti ocení šálek horkého nápoje, třeba kakaa. A pro svátky vánoční si můžete dopřát i svátečnější verzi, která nejen provoní celý byt, ale také navodí tu správnou atmosféru.
Kakao na pečení i do nápoje
Kakaovník, ze kterého se kakaové boby sklízí, lidé dokázali využít už před 5 tisíci lety. Z Jižní Ameriky se rostliny kakaovníku rozšířily do všech rovníkových oblastí, kde je pro jeho pěstování vhodné podnebí.
Pokud kupujete kakaový prášek na pečení, většinou sáhnete pro ten s označením holandského typu, který stejně dobře poslouží i k přípravě nápojů. Pokud zvolíte jinou variantu, jako jsou produkty přímo určené pro přípravu kakaových nápojů, většinou již nejde o čisté kakao, ale o směs, která mimo jiné obsahuje velké množství cukru.
Nejlepší volbou je podle Apetitonline právě holandské kakao, které má za sebou proces alkalizace, která zvýrazní jeho barvu, sníží kyselost a zjemní chuť. Kvalitní kakao je tmavé, syté a příjemně hořké. Mělo by mít plnou, zemitou chuť. Ta se odvíjí od zpracování a původu bobů.
Kakao by mělo mít označení fair trade, u kterého je původ uveden, a ideálně i označení BIO, které značí vyšší kvalitu kakaa. Je třeba si také hlídat minimální trvanlivost. Ta je sice u kakaa dlouhá, ale vždy je lepší mít jistotu.
Kakao je chutné, a navíc i zdravé
Kakao je nejen dobré, ale také zdravé, takže si můžete šálek dopřát i ze zdravotních důvodů.
Vláknina v kakaovém prášku podporuje zdravé trávení a podle WebMD může snížit riziko a příznaky syndromu dráždivého tračníku a dalších zažívacích problémů.
Kakaový prášek je plný flavonoidů. Tyto látky, u kterých bylo prokázáno, že pomáhají snižovat krevní tlak, zlepšují průtok krve mozkem a srdcem, pomáhají při prevenci proti krevním sraženinám a snižují výskyt zánětů v celém těle. Flavonoidy v kakaovém prášku také mohou pomoci zvýšit citlivost na inzulín a snížit riziko cukrovky.
Jednou z nejužitečnějších látek, kterou kakaový prášek obsahuje, je draslík. Ten je velice potřebný pro prevenci proti srdečním onemocněním.
Skvělé kakao, kterým potěšíte i děti
Budete potřebovat 200 ml mléka (může být i rostlinné, třeba mandlové), 1 lžičku kakaového prášku, 1 lžičku medu, 1 lžičku kokosového oleje a špetku mleté skořice.
Příprava je velice snadná – spočívá v ohřátí mléka, které se pomocí mixéru spojí spolu s ostatními ingrediencemi.
Recept na kakao pro dospělé
Na dva šálky budete potřebovat 400 ml plnotučného mléka, 10 g kakaa holandského typu, 60 g nastrouhané tmavé čokolády, půlku vanilkového lusku, polovinu čajové lžičky skořice nebo perníkového koření, 2 polévkové lžíce javorového sirupu nebo medu, 2 svitky skořice a 2 hvězdičky badyánu na ozdobu, 40 ml oblíbeného alkoholu (baileys, bourbon, amaretto) a šlehačku.
Mléko, kakao, čokoládu, vanilku, skořici a sirup smíchejte v hrnci. Vše přiveďte za stálého míchání k varu, aby se ingredience propojily. Kakao rozdělte do dvou šálků, do každého dejte celou skořici a badyán. Nápoj vylepšíte přimícháním alkoholu a ozdobením pomocí šlehačky.
Zdroj: apetitonline.cz, fresh.iprima.cz, webmd.com
Autor: Lída Kropáčková