Patří mezi vánoční cukroví, které je snad ze všech nejjednodušší na přípravu. S vytvářením kokosek může pomáhat celá rodina, protože to zvládne nejen zručná hospodyňka, ale i její méně zručný manžel a děti, které se tím skvěle zabaví.
Na přípravu kokosek jsou obvykle potřeba dvě až čtyři ingredience. Ty se ale dají různě obměňovat a ve výsledku existuje receptů na toto cukroví celá řada. Pokud ani na vašem vánočním stole nesmí kuličky z kokosu chybět, možná vám letos dáme tip na novou verzi.
Jde vlastně jen o smíchání několika věcí dohromady a vytvoření kuliček, které po ztuhnutí můžete hned konzumovat. Jenže obvykle bývají také považovány za nezdravé, protože jsou doslova a do písmene samý cukr.
Úplně klasické kokosové kuličky jsou pouze kondenzované mléko smíchané s kokosem. Pokud si na pomoc s přípravou přizvete děti, zjistíte, že toho daleko víc snědly, než vytvořily. A jako první také nejspíš tento druh cukroví zmizí z talířků.
S opilými rozinkami
Pokud chcete udělat verzi, která bude víc pro dospělé, můžete si do kuliček přidat takzvané opilé rozinky. Jednoduše nechte přes noc rozinky máčet v rumu a pak je zabalte do směsi kondenzovaného mléka s kokosem.
V tomto případě vám mohou děti samozřejmě také pomáhat, upozorněte je ale, že ke konzumaci pro ně nejsou kokosky vhodné a bude lepší, když si dají jenom verzi určenou pro mladší. V té můžete místo rozinek v rumu použít třeba lískové oříšky či mandle, radí server The southern lady cooks.
Kokosky obalené v čokoládě či ořeších
Ne vždy musí být kokosky bílé. Někdy se dělají také kokosky s čokoládou. Tu můžete buď vmíchat přímo do „těsta“, ze kterého kokosky budete vytvářet, nebo ji rozpustit a kuličky v ní pak namáčet.
Samozřejmě i v tomto případě platí, že pokud chcete mít verzi pro dospělé, doprostřed schovejte opilou rozinku. Kromě čokolády můžete kokosky obalovat i v nadrcených oříšcích nebo třeba zvolit čokoládu bílou, aby zůstala kuličkám jejich typická barva, píše Prima inspirace.
Zdravější verze kokosek
Je jasné, že pokud jen smícháte kondenzované mléko s kokosem a obalíte to všechno v čokoládě, sice si pochutnáte, ale úplně zdravé to nebude. Proto existuje i verze, kterou možná děti ocení méně, rozhodně ale není samý cukr.
Kondenzované mléko jednoduše vyměňte za tvaroh. Ten oslaďte jen mírně, přidejte popřípadě pár lžic zakysané smetany, aby těsto lépe lepilo, se směsí promíchejte kokos a tvořte kuličky tak, jak jste zvyklí.
Zdroj: Prima inspirace, The southern lady cooks, Country hill cottage, Apetit online
Autor: Šárka Cvrkalová