Rýže je základem pro jídelníček ve více než 100 zemích světa. Mnoho lidí si myslí, že tato obilovina je zdravá a jedná se o nejlepší možnou přílohu k hlavnímu jídlu. Přesto ale nadměrná konzumace rýže může znamenat pro lidský organismus problémy.
Rýže je plná vlákniny. Zvláště ta hnědá a neloupaná obsahuje všechny tři důležité složky jádra, které našemu tělu dodávají vše potřebné. Pokrm bohatý na hořčík, selen, fosfor, mangan a vitamíny skupiny B může být zdravým doplňkem většiny diet.
Jenže na druhou stranu by se nic nemělo přehánět a i rýže, na kterou mnoho z nás nedá dopustit, patří vlastně k potravinám, které nám mohou ublížit. A to především kvůli vysokému obsahu sacharidů.
Může vést k cukrovce
Výzkumy podle webu healthdigest.com ukazují, že co se týče vařené bílé rýže, jeden její šálek obsahuje 44,6 gramů sacharidů a 4,25 gramů bílkovin. U hnědé rýže je to 45,8 gramů sacharidů a 4,52 gramů bílkovin.
„Realita je taková, že konzumace příliš velkého množství jakýchkoli uhlohydrátů, včetně hnědé rýže, může vést k cukrovce,“ říká profesor Clyde Wilson v rozhovoru pro Men’s Health.
Potíže s nadýmáním?
Mnoho lidí se po konzumaci rýže cítí, jako kdyby měli v žaludku nafouknutý balón. Jenomže málokdo to dává příloze za vinu a přemýšlíme spíše, co jsme snědli nezdravého, že jsme tak nadmutí.
Hnědá i bílá rýže ve velkém množství způsobují velké problémy, se kterými je pak lepší do společnosti nevycházet a alespoň den si počkat, než se vám trochu uleví.
„Rýže způsobuje nadýmání, říhání, plynatost a zápach nejen z úst,“ objasňuje lékařka Taz Bhatia. Dodává také, že kvůli vysokému obsahu sacharidů v rýži může docházet až k zánětům střev.
Zánět následně způsobuje kromě nadýmání také nechuť k jídlu, průjmy, či naopak zácpy, zvracení a další zažívací potíže. Obvykle odezní do pár dní, ale v některých případech je třeba i vyhledat lékaře. A to vše jen kvůli nadměrné konzumaci rýže.
Vyvarujte se kombinace s těmito jídly
Podle odborníků je ideální porce rýže zhruba 3 kopečky a maximálně třikrát týdně. Pokud máte po konzumaci rýže žaludeční problémy, možná se stačí vyvarovat jejich kombinace s některými dalšími jídly.
Potraviny obsahující salicyláty, aminy nebo fermentovatelné sacharid mohou totiž negativní účinky rýže na vaše zdraví ještě zhoršit. Přirozeně takové látky obsahuje česnek, cibule, kari, fazole nebo chřest.
Proto je vhodné s nimi rýži nekombinovat, nebo pokud ano, tak pouze výjimečně a dopřávat si takové pokrmy maximálně jednou do týdne. I když je tahle příloha zdravá, je třeba ji někdy vystřídat jinými.
Ačkoli se vám třeba houskový knedlík zdá nezdravý, vůbec není na škodu si ho jednou za měsíc dát, proložit ho těstovinami a bramborami a rýži konzumovat s rozumem.
Zdroj: nhs.uk, livestrong.com, healthdigest.com
Autor: Shani Maiová