Pohlreich
Ryby a mořské plody

Kapra nemusíte jíst jen s bramborovým salátem. Zkuste si jej připravit s květákem, špenátem a černým bezem podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich ve svém novém pořadu provede televizní diváky svými gastronomickými zážitky a zavzpomíná na restaurace, které s kamerou a pořadem Ano šéfe! navštívil. Podělí se i o zajímavé recepty, na které při natáčení narazil. Sehnat […]

Připravte si lepkavého lososa se smaženou rýží podle Marty Jandové
Celebrity

Připravte si lepkavého lososa se smaženou rýží podle Marty Jandové

Zpěvačka Marta Jandová se po úspěšné kariéře v zahraničí vrátila před třinácti lety do Česka. Tady se jí také narodila dcera Marie, pro kterou velmi ráda vaří. Jeden z jejích oblíbených receptů si představíme v dnešním článku. Vystoupení […]

Ormery: Britské mořské plody lákají svou vytříbenou chutí. Pravdou však zůstává, že vás mohly poslat i do vězení
Ryby a mořské plody

Ormery: Britské mořské plody lákají svou vytříbenou chutí. Pravdou však zůstává, že vás mohly poslat i do vězení

Ormery jsou mořští měkkýši vyskytující se na Normanských ostrovech a proslavení jsou především na druhém největším ostrově Guernsey. Mohou být shromažďováni pouze kolem 20 dnů v roce a jejich sběr je omezený řadou pravidel. Přitahuje […]

Kaviár je synonymem luxusu. Nekazte si drahý požitek špatným podáváním, jezte jej správně
Ryby a mořské plody

Kaviár je synonymem luxusu. Nekazte si drahý požitek špatným podáváním, jezte jej správně

Pravý kaviár je synonymem luxusu, který není na stole každý den. Protože je pro většinu lidí drahý, nechtějí s ním plýtvat. Bohužel ale často netuší, jak ho správně podávat nebo jíst. Kaviár je pouze produktem […]

Narezushi: Vůně ryby připomíná odpadní vodu. Chuť starověkého sushi v Japonsku rozděluje lidi na dva tábory
Ryby a mořské plody

Narezushi: Vůně ryby připomíná odpadní vodu. Chuť starověkého sushi v Japonsku rozděluje lidi na dva tábory

Sushi, jak ho známe v současnosti, je velmi vzdálené původnímu jídlu, které se vyvinulo před mnoha staletími v Japonsku. Původní jídlo bylo založeno na konzumování fermentované ryby a ne čerstvé jako dnes. Kterému pokrmu vděčíme […]

Coucou a létající ryba: Národní jídlo Barbadosu překvapí vytříbenou chutí. Ryby se chytají na speciálně navržených lodích
Ryby a mořské plody

Coucou a létající ryba: Národní jídlo Barbadosu překvapí vytříbenou chutí. Ryby se chytají na speciálně navržených lodích

Každá země má své národní jídlo. Takové, které je typické a místní ho milují. Na Barbadosu – ostrovní republice a zároveň nejvýchodněji položeným ostrovem Karibiku – tomu samozřejmě nemůže být jinak. Co je právě na […]

Arbroath smokies: Treska uzená horkým způsobem pomocí procesu starého 200 let. Je považována za odkaz Vikingů
Ryby a mořské plody

Arbroath smokies: Treska uzená horkým způsobem pomocí procesu starého 200 let. Je považována za odkaz Vikingů

Arbroath smokies jsou menší tresky jednoskvrnné, které se udí horkým způsobem pomocí procesu, který zůstal téměř nezměněn po více než dvě století. Tyto tresky jsou lovené v Severním moři a severovýchodním Atlantském oceánu a vykládané […]

Hongeo: Tato ryba vylučuje kyselinu močovou kůží. Ne nadarmo se řadí mezi nejvíce zapáchající jídla na světě
Ryby a mořské plody

Hongeo: Tato ryba vylučuje kyselinu močovou kůží. Ne nadarmo se řadí mezi nejvíce zapáchající jídla na světě

Hongeo je fermentovaná rybí delikatesa původem z korejské provincie Jeolla. K výrobě této pochoutky se používá výhradně platýsovitá ryba z čeledi Rajidae, která je označovaná jako skate. Zvláštnosti platýsovité ryby Tyto chrupavčité ryby vylučují kyselinu […]

Shirako: Vak plný rybího semene. Podivná japonská pochoutka získávaná z genitálií mrtvé ryby
Ryby a mořské plody

Shirako: Vak plný rybího semene. Podivná japonská pochoutka získávaná z genitálií mrtvé ryby

Najdou se mezi námi tací, kteří lační po dobrodružství a dokáží v sobě najít dostatek odvahy, aby ochutnali i takové pokrmy, nad kterými by kdokoli jiný opovržlivě ohrnul nos. Tak by tomu rozhodně mohlo být […]