Někdo tatarák miluje, někdo se mu vyhýbá. Někteří lidé mají z konzumace syrového masa strach. Pokud je ale pokrm připravený správně, není se čeho bát. Vyzkoušejte si doma udělat vynikající rybí tatarák, který je v mnoha ohledech navíc zdravý.
Rybí tatarák je surová rybí pochoutka podobná klasickému hovězímu tataráku. Připravuje se především z čerstvých mořských ryb, píše Ricardo. Ideálně tak budete potřebovat tuňáka nebo lososa.
Rybí tatarák a zdraví
Rybí tatarák je pokrm, který může vašemu tělu přinést spoustu pozitivního. Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, plno bílkovin a je také lehce stravitelný.
Díky tomu, že je maso syrové a neupravuje se tepelně, zachová si všechny své živiny, vitamíny a minerály, doplňuje Hearthstonelv. Je ale naprosto zásadní, aby byla ryba čerstvá!
Ryba musí být takzvaně sushi-grade kvality, což znamená, že je vhodná pro konzumaci za syrova. Kvůli riziku parazitů je před přípravou třeba ji zmrazit na – 20 °C po dobu minimálně 24 hodin.
Jak na přípravu pokrmu
Příprava rybího tataráku je snadná. Potřebovat budete 300 gramů čerstvého lososa nebo tuňáka, šalotku, lžíci kapar, lžičku hořčice, 2 lžíce olivového oleje, šťávu z poloviny citronu, sůl, pepř a bylinky, například pažitku nebo kopr.
Lososa zbavte kůže a všech kostí. Nakrájejte ho na velmi jemné kostičky. Šalotku oloupejte a nakrájejte na miniaturní kostičky. V misce pak smíchejte lososa, šalotku, kapary, přidejte hořčici, olivový olej a citronovou šťávu.
Vše osolte, opepřete podle chuti, přidejte nasekané bylinky. Tatarák nechte 20 minut odležet v lednici. Podává se pak vychlazený, ideálně s opečenou bagetou a syrovým vajíčkem, dozdobit vše můžete také kaviárem.
Zdroj: Ricardo, Cookidoo, Listonic, Hearthstonelv
Autor: Šárka Cvrkalová