Rybí maso se pojí spíše s Vánoci, nicméně existují i země, kde se v konkrétní podobě konzumuje i na Velikonoce. V Německu si především v posledních letech oblíbili takzvané rybí koláče. Vyzkoušejte si letos originální pochoutku připravit i vy.
Ačkoli se jídlu říká rybí koláč, o žádný koláč ve skutečnosti až tak nejde. Jedná se o placičky z mletého rybího masa, které se obalují a smaží. Připomínají tak spíše karbanátek, popisuje German Foods.
Původně jídlo ze zbytků
Rybí koláče se začaly dělat původně v Anglii v 19. století. Tehdy šlo o zpracování zbytků ryby, která se smíchala s bramborami a kořením a vytvořila se smažená placička, píše Runaway Apricot.
Až později recept převzaly další země, které si ho upravily k obrazu svému. Dnes jde typicky o jídlo německé, jehož příprava je velmi snadná. Pokud si chcete letos Velikonoce ozvláštnit, tímhle rozhodně nic nezkazíte.
Příprava rybího koláče
Na rybí koláč budete potřebovat 500 gramů filé z tresky, 3 lžíce másla, 150 gramů brambor, jarní cibulku, petrželku, kari koření, hořčici, vajíčko, půl šálku mouky a rostlinný olej.
Brambory nastrouhejte a smíchejte s rozmixovaným rybím masem. Potom přidejte najemno pokrájenou jarní cibulku, petržel, koření, hořčici a mouku. Vše dobře smíchejte a vytvořte placičky.
Ty se potom opékají na másle z obou stran. Jídlo se podává s pikantní majonézou, kterou vytvoříte z bílého jogurtu a česneku. Obvykle se k němu na talíř dávají plátky citronu a snítka kopru.
Rybí koláč se běžně konzumuje jako předkrm. Můžete si ho ale dát i jako hlavní chod. Dají se k němu jíst brambory, nebo ho využijte jako maso do hamburgeru.
Zdroj: iFood, German Foods, My German, Runaway Apricot
Autor: Šárka Cvrkalová