Hledáte inspiraci na vánoční cukroví a chcete vyzkoušet něco, co si doma připravují celebrity? Radek Kašpárek každý rok dělá doma rumové kuličky, které jsou jeho nejoblíbenějším cukrovím. Zkuste je i vy.
Radek Kašpárek je v české gastronomii velmi výraznou osobou. Kromě toho, že rád vaří, užívá si také čas strávený s blízkými. Na Vánoce je tak vždy rád, že může pro rodinu nachystat vynikající pohoštění.
Rybí polévka i domácí vánočka
Kašpárek si podle webu Extra nedovede představit Vánoce bez rybí polévky. Tu dělá pravidelně už několik let stále stejně. Připravuje ji z hlavy kapra, jiker a velkého množství zeleniny, takže je velmi sytá.
Kromě toho se také v jeho rodině každoročně peče vánočka. Tu připravuje i on sám, v rozhovoru pro Život v Česku nicméně v minulosti přiznal, že recept má od své maminky, takže jde o něco jako rodinnou tradici.
Rumové kuličky podle Kašpárka
Cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. A rumové kuličky jsou tím, co můžete připravit i na poslední chvíli. Jsou nepečené, sladké, velmi rychle hotové. Zkuste si je letos i vy, abyste pochopili, proč je šéfkuchař tak miluje.
Na jejich přípravu budete potřebovat 50 gramů dětských sušenek nebo piškotů, 100 gramů moučkového cukru, 100 gramů másla pokojové teploty, 4 lžíce rumu a kakaový prášek nebo strouhaný kokos na obalení.
Sušenky rozmixujte nebo rozetřete na jemnou směs. Do mísy přidejte změklé máslo a moučkový cukr. Promíchejte vše do hladké hmoty. Přidejte rum a důkladně ho zapracujte do směsi.
Množství rumu můžete podle chuti upravit. Hmotu nechte chvíli odpočinout v lednici, aby byla lépe tvarovatelná. Následně z ní dělejte malé kuličky. Ty pak obalte v kakaovém prášku nebo strouhaném kokosu.
Zdroj: Top Recepty, Apetit, Extra, Život v Česku
Autor: Šárka Cvrkalová