Rozvařená rýže se hodí na přípravu mnoha jídel. Připravíte ji nasladko i naslano

Zdroj: Pixabay

Každému z nás se to už nejspíš někdy stalo. Odešli jste na chvíli od plotny a zapomněli na rýži. Vznikla vám tak rozvařená kaše, která se už jako příloha k omáčce využít rozhodně nedala. V takovém případě můžete nicméně přílohu použít na celou řadu dalších věcí.

Někdy se to stane omylem, jindy máte rýži z minulého dne a můžete ji znovu ohřát ve vodě, čímž ji ale pravděpodobně rozvaříte. Co potom dělat s rýžovou kaší? Existuje hned několik možností.

Využití nasladko

Rozvařená rýže se dá velmi dobře využít hned v několika sladkých receptech. Tím prvním je známý rýžový nákyp. Tím, že rýži zapečete, získá tužší konzistenci a půjde potom dobře krájet na porce. Přidejte k ní čerstvé či kompotované ovoce, vše pocukrujte a pochutná si celá rodina.

Z rýže se dá také udělat puding. Přidejte do ní mléko, cukr, skořici a vanilku, vše povařte, dokud nebude mít směs tu správnou hustotu, potom nechte puding zatuhnout v lednici a podávejte druhý den ke snídani.

Využití naslano

Rozvařená rýže najde využití i ve slané kuchyni. První možností je smíchat ji s mletým masem a kořením, vytvořit z ní kuličky a ty potom upéct v troubě. Můžete ale také jednoduše rýži společně s masem napěchovat do paprik a udělat k nim paprikovou omáčku, radí Bon Appetit.

Rýže se hodí na zahuštění polévek, vynikající je například v té rajské. Kromě toho z ní také připravíte typický italský pokrm s názvem arancini. Jedná se o rýžové smažené kuličky.

V neposlední řadě jsou vynikající i rýžové placky. Rýži jednoduše smíchejte v míse s vajíčkem, tuňákem a najemno nakrájenou zeleninou podle vlastní chuti. Potom placky smažte na oleji na pánvi. Tento pokrm se hodí například jako lehčí večeře.

Zdroj: Her Zindagi, She Knows, The Kitchn, Bon Appetit, Instacart

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz