Není nic horšího, než když se člověk rozhodne upéct rodině něco dobrého, a teprve když má všechny ingredience na lince, zjistí, že mu některá chybí. Pokud se vám to příště stane a surovinou, kterou doma budete postrádat, budou vejce, díky dnešním tipům si hravě poradíte.
Vejce jsou základ v podstatě veškerého pečení. Jsou jakýmsi lepidlem, díky kterému drží těsto pohromadě. Pokud ale dojdou, nebo jste zapřisáhlý vegan a vejce nemůžete, víte, čím je nahradit?
Výměna vajec v receptu vyžaduje úvahu o tom, aby nahrazující surovina měla stejnou vlhkost, bílkoviny a tuky jako velké vejce. Zároveň musí podpořit ostatní suroviny v receptu, jako je cukr, mouka a máslo, ale nesmí je příliš zatížit, aby výsledek pečení zůstal bez rozdílu.
Aquafaba
Hned první náhražka vás určitě překvapí. Říká se jí aquafaba a jedná se o nálev z cizrny nebo konzervovaných fazolí. Budete překvapeni, ale tento nálev se dá vyšlehat úplně stejně jako bílky z vajec.
Složením je plná sacharidů, bílkovin a rozpustných rostlinných látek, které jsou strukturou hodně podobné vejci. Aquafaba může emulgovat, pěnit, zahušťovat, ale i želatinovat. Při pečení nezanechává žádnou chuť.
Semínka
Místo vajec můžete použít i semínka. Skvěle se hodí lněné semínko. Když smícháte jednu lžíci mletého lněného semínka se třemi lžícemi vody, získáte náhražku za jedno velké vajíčko. Těsto je pak o něco hutnější, než když použijete vejce. Stejnou službu udělá i chia semínko.
Jablečné pyré
Jablečné pyré se používá k nahrazení vajec i oleje už delší čas. Předá receptu lehce jablečnou chuť a udělá ho vláčnější. Každopádně namísto vajec funguje skvěle. Vyzkoušejte čtvrt šálku neslazeného jablečného pyré a nahraďte jím jedno velké vejce.
Rozmačkaný banán
Čtvrtka hrnečku s rozmačkaným banánem je také náhražkou za jedno vejce. Díky škrobu v banánech bude výsledek trochu gumovější. Což určitě víte, pokud jste někdy pekli banánové muffiny nebo oblíbený banánový chléb.
Perlivá voda
Posledním tipem je čtvrt šálku perlivé vody. Tato snadná náhražka funguje překvapivě úplně nejlépe. Výsledný pokrm není ovlivněn žádnou chutí nahrazující přísady a oproti receptu s vejcem nepoznáte rozdíl.
Zkoušeli jste nějaké náhražky i vy?
Zdroj: thekitchn.com
Autor: Naďa Brožová