Rozdíly mezi palačinkami a lívanci jsou jasné. A to jak v přípravě, tak i ve způsobu podávání

Zdroj: Pixabay

Také patříte k lidem, kteří si jednou za čas dají rádi sladkou snídani? Palačinky nebo lívance jsou vynikající volbou a na jejich přípravu ani nepotřebujete tolik času. Víte ale, jaký je mezi nimi rozdíl?

Mnoho lidí říká, že má chuť na lívance, potom se ale spokojí s palačinkami, aniž by si uvědomili, že jde o jiné jídlo. Tyto dva pokrmy často zaměňujeme. Přitom jsou mezi nimi poměrně jasné rozdíly.

Rozdíly mezi pokrmy

Rozdílů mezi palačinkou a lívancem je hned několik. Prvním je jejich tvar a velikost. Palačinky jsou tenké a velké, pokrývají celou pánev. Lívance jsou menší, silnější a kulaté, vysvětluje Prima Fresh.

Palačinky se smaží na pánvi po jedné straně a pak se otáčí. Lívance se obvykle smaží z obou stran najednou, často ve speciální pánvi s prohlubněmi.

Nejdůležitější rozdíl je ale v tom, že palačinky většinou neobsahují kypřicí přísady. Oproti tomu do lívanců se často dává kypřicí prášek nebo jedlá soda pro nadýchanost. Někdy se dokonce lívance dělají kynuté.

Na závěr je tu rozdíl v podávání. Palačinky se obvykle plní, rolují, a až potom se posypávají cukrem. Lívance se podávají tak, jak se připraví, přelévají se javorovým sirupem a zdobí ovocem, doplňuje Hobby Planeta.

Snadný recept na palačinky

Na přípravu palačinek budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 500 mililitrů mléka, 2 vajíčka, sůl a olej na smažení. Ingredience smíchejte a nechte těsto 10 minut odstát.

Potom rozpalte na pánvi olej a palačinky v něm smažte z obou stran. Následně se potírají marmeládou či nutellou, zarolují se a zdobí se cukrem. Přidat můžete například i šlehačku nebo kopeček zmrzliny.

Snadný recept na lívance

Na lívance si připravte 250 gramů hladké mouky, 300 mililitrů mléka, vajíčko, 2 lžíce cukru, sáček kypřicího prášku, sůl, 2 lžíce rozpuštěného másla a olej na smažení.

Postup je stejný jako v předešlém případě. Po smíchání ingrediencí nechte těsto odstát, potom z něj na pánvi smažte menší placičky. Ty se nicméně nijak nepřekládají ani nerolují, dají se jednoduše na talíř a dozdobí tím, co máte rádi.

Zdroj: Top Recepty, Hobby Planeta, Mám dobrý nápad, Prima Fresh

Autor :Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz