Také patříte k lidem, kteří si jednou za čas dají rádi sladkou snídani? Palačinky nebo lívance jsou vynikající volbou a na jejich přípravu ani nepotřebujete tolik času. Víte ale, jaký je mezi nimi rozdíl?
Mnoho lidí říká, že má chuť na lívance, potom se ale spokojí s palačinkami, aniž by si uvědomili, že jde o jiné jídlo. Tyto dva pokrmy často zaměňujeme. Přitom jsou mezi nimi poměrně jasné rozdíly.
Rozdíly mezi pokrmy
Rozdílů mezi palačinkou a lívancem je hned několik. Prvním je jejich tvar a velikost. Palačinky jsou tenké a velké, pokrývají celou pánev. Lívance jsou menší, silnější a kulaté, vysvětluje Prima Fresh.
Palačinky se smaží na pánvi po jedné straně a pak se otáčí. Lívance se obvykle smaží z obou stran najednou, často ve speciální pánvi s prohlubněmi.
Nejdůležitější rozdíl je ale v tom, že palačinky většinou neobsahují kypřicí přísady. Oproti tomu do lívanců se často dává kypřicí prášek nebo jedlá soda pro nadýchanost. Někdy se dokonce lívance dělají kynuté.
Na závěr je tu rozdíl v podávání. Palačinky se obvykle plní, rolují, a až potom se posypávají cukrem. Lívance se podávají tak, jak se připraví, přelévají se javorovým sirupem a zdobí ovocem, doplňuje Hobby Planeta.
Snadný recept na palačinky
Na přípravu palačinek budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 500 mililitrů mléka, 2 vajíčka, sůl a olej na smažení. Ingredience smíchejte a nechte těsto 10 minut odstát.
Potom rozpalte na pánvi olej a palačinky v něm smažte z obou stran. Následně se potírají marmeládou či nutellou, zarolují se a zdobí se cukrem. Přidat můžete například i šlehačku nebo kopeček zmrzliny.
Snadný recept na lívance
Na lívance si připravte 250 gramů hladké mouky, 300 mililitrů mléka, vajíčko, 2 lžíce cukru, sáček kypřicího prášku, sůl, 2 lžíce rozpuštěného másla a olej na smažení.
Postup je stejný jako v předešlém případě. Po smíchání ingrediencí nechte těsto odstát, potom z něj na pánvi smažte menší placičky. Ty se nicméně nijak nepřekládají ani nerolují, dají se jednoduše na talíř a dozdobí tím, co máte rádi.
Zdroj: Top Recepty, Hobby Planeta, Mám dobrý nápad, Prima Fresh
Autor :Šárka Cvrkalová