Krupičnou kaši děláme doma občas všichni. Především se podává jako večeře, pokud máte menší děti, někdy si na ní ale pochutnají rádi i dospělí. Jde o jednoduchý pokrm, který se dá ale připravit i netradičně. Vyzkoušejte jeho norskou obdobu s názvem rømmegrøt.
Rømmegrøt pochází z Norska a jeho historie sahá několik staletí zpět. Název pokrmu lze přeložit jako smetanová kaše. Tradičně byl tento pokrm považován za luxusní jídlo kvůli vysokému obsahu tučné smetany, uvádí Sofn.
V Norsku se pojí se svátky
Ačkoli jde na první pohled pro nás o obyčejné jídlo, v Norsku je rømmegrøt považován za sváteční pokrm. Nejčastěji se podává během letních slavností, zejména o svatojánské noci. Je ale také oblíbeným jídlem na Vánoce a během jiných svátků, píše web Norwegian Arts.
V některých oblastech Norska je rømmegrøt pokrm, který se tradičně podává novopečeným matkám. Jídlo se často servíruje s cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem na povrchu, přidávají se k němu také banány. Tradičně k jeho podávání nesmí chybět malinový džus.
Jak na přípravu pokrmu
Tuto norskou krupičnou kaši snadno připravíte i doma. Budete potřebovat 500 mililitrů plnotučné smetany, 150 gramů hladké pšeničné mouky, 500 mililitrů plnotučného mléka, lžičku soli, cukr, skořici, máslo, banány a ideálně domácí malinový džus.
V hrnci přiveďte k varu smetanu. Snižte teplotu a za stálého míchání postupně přidávejte mouku, dokud nevznikne hladká směs. Vařte ji pak na mírném ohni asi 10 minut, dokud se nevytvoří povlak na povrchu. Ten odeberte, aby byl pokrm jemný a bez hrudek.
Postupně přilévejte do zbytku směsi mléko a míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence kaše. Potom přidejte sůl a vařte vše další 3 minuty. Jídlo podávejte teplé, posypané cukrem a skořicí, s rozpuštěným máslem na povrchu a nakrájenými banány. Nezapomeňte k němu strávníkům nabídnout malinový džus.
Zdroj: Scalar, Working with Norwegians, Norwegian Arts, Sofn
Autor: Šárka Cvrkalová