Roman Paulus, jeden z nejznámějších a nejlepších šéfkuchařů v České republice, několik let pracoval v restauracích v zahraničí, nyní vede kantýnu a učí lidi dobře vařit.
Roman chtěl být kuchařem odmalička. Ovlivnila jej nejen jeho babička, ale také Jaromír Trejbal, osobní kuchař Vlasty Buriana, jehož kniha o gastronomii se mu dostala do rukou.
To ho natolik ovlivnilo, že se rozhodl být kuchařem. A neměnil by ani teď. Kuchařský obor má velmi rád, vaří i ve svém volném čase. Nejradši má asijská jídla, přes léto například s dětmi připravuje jarní závitky.
Jako kuchař musí řešit i svou figuru, aby se cítil dobře a zdravě. Pokud se nehlídá, hned přibere. Jídlo má rád a je pravdou, že těch kalorií během vaření a ochutnávání do sebe dostane spoustu.
Má zkušenosti ze zahraničí
Dokonce šestkrát získal michelinskou hvězdu ve slavném hotelu Alcron. Z něj odešel před dvěma lety. V současné době působí v Česku, loni na podzim si otevřel v Olomouci moderní kantýnu a bistro. Také dělá catering a točí recepty na YouTube.
Zároveň v rámci Kulinářské akademie Lidlu učí různé lidi skvěle vařit, a to již osmým rokem. Jeho tvář můžete znát i z propagačních materiálů. Považuje tuto spolupráci za svůj splněný sen, jelikož může vymýšlet nová jídla a zkoušet nové recepty.
Rád se dělí o své recepty
Vrací se i k několik let starým receptům. Když nějaký zcela ,,vymazlí“, podělí se o něj s lidmi, a recept se tak dostane mezi širokou veřejnost. A zpětné ohlasy jsou velice pozitivní.
Do budoucna plánuje rozjet i anglickou verzi videí, protože o jeho recepty projevili zájem i cizinci. A který recept lidé nejvíce vyhledávají? Jsou to špagety carbonara a svíčková.
Jako nejlepší místo v Evropě, kam vycestovat na jídlo, doporučuje Londýn. Žije tam hodně cizinců, takže je možnost na jednom místě ochutnat skvělé světové kuchyně, které jsou velmi autentické. Navíc jsou jídla připravována v top kvalitě díky výborným surovinám.
Co patří mezi jeho oblíbená jídla
A na čem si sám Roman Paulus rád pochutnává? Miluje kečup, rád si jej dává k zapečeným toastům se šunkou a sýrem. Stejně jako jeho kolega Zdeněk Pohlreich odsuzuje, když jej v restauracích dávají do všeho, navíc jako už hotovou omáčku.
Kromě kečupu má rád i omáčky, například koprovku. A také polévky, nikdy nepohrdne dobrou domácí bramboračkou, kterou si dá s chutí.
Mezi jeho oblíbená jídla patří rovněž pokrmy ze zvěřiny, kterou u nás máme ve skvělé kvalitě. Může být třeba v podobě pomalu pečené kýty nebo zvěřinového ragú.
Co se týče jiných druhů masa, podle Romana v Česku ještě nedosahují takové kvality jako v zahraničí, i když už se k tomu pomalu, ale jistě přibližujeme.
Zdroj: idnes.cz, ahaonline.cz
Autor: Silvie Grulichová