Rok 2022 byl zkouškou, koktejl si určitě zasloužíte. Inspirujte se mexickou nebo polynéskou kulturou

drinky
Zdroj: Shutterstock

Přivítáme přicházející rok 2023. Nezbývá než doufat, že bude klidnější a nechá nás nadechnout. Na oslavy posledního dne v roce jsme pro vás připravili pár koktejlů pro inspiraci, ať se vám na tu půlnoc radostněji čeká.

Inspirace z Mexika

Paloma je jedním z nejoblíbenějších koktejlů v Mexiku. Potěší milovníky ovocných chutí ve spojení s tequilou.

Na přípravu budete potřebovat 50 ml tequily, 15 ml šťávy z limetky, 100 ml grapefruitové sody, led a špetku soli. Na ozdobu si nechte silnější plátek limetky.

Vyšší sklenici naplňte kostkami ledu. Přidejte 15 ml limetky a 50 ml tequily. Přidejte špetku soli. Nakonec se přidá ovocná soda a vše se jemně promíchá, aby ze sody nevyprchaly bublinky. Okraj skleničky se ozdobí plátkem limetky.

Koktejl má původ ve městě Tequila ve státě Jalisco. Vznikl v roce 1955, když se na trhu objevila grapefruitová soda. Je třeba použít tequilu vyrobenou pouze z agáve, která je jemnější než levnější druhy.

Někdy může být složitější sehnat v obchodě grapefruitovou sodu, ale lze si ji vyrobit z čerstvé ovocné šťávy doma nebo ji nahradit suchým růžovým perlivým vínem.

Originální receptura

Jednoduchá klasika má stále své kouzlo. Nápoj s názvem Gin & Tonic, který původně vznikl jako lék, nesmí na party chybět.

Budete potřebovat 60 ml ginu, 90–120 ml tonicu, led a 2 kolečka citronu na ozdobu.

Do sklenice s ledem se nalije gin a tonic. Přidá se citron na ozdobu.

Původ a historie tohoto nápoje sahá až do Indie pod britskou nadvládou. Začátkem 18. století se začala šířit malárie, nemoc, která se dala léčit pouze pomocí léčivých bylin. A Gin & Tonic se skládá z přísad, které skutečně vymysleli lékaři.

Účinné látky byly plody jalovce a kůra z chinovníku. Postupně se toto pití stalo velmi populární také ve Španělsku, Francii a Spojeném království.

Rok 2022 byl zkouškou, koktejl si určitě zasloužíte. Inspirujte se mexickou nebo polynéskou kulturou
Mai Tai, zdroj: Shutterstock

Koktejl Mai Tai z polynéské kultury

Koktejl se svěžím a orientálním aroma je doplněn různým čerstvým ovocem, které se výborně hodí k rumu. Právě ten tvoří srdce nápoje.

Pro přípravu nápoje budete potřebovat 30 ml světlého rumu, 30 ml tmavého rumu, 15 ml ječného sirupu, 15 ml pomerančové štávy z pomerančů curacao (citrusového ovoce zvané laraha, které se pěstuje na ostrově Curacao v jižní části Karibského moře a vzniklo ze španělských pomerančů, jež v místním podnebí vytvořily novou odrůdu), 100 ml limetkového džusu a led. Sirup z ječmene lze nahradit ananasovým džusem nebo kokosovým mlékem. Vždy je důležité použít kvalitní rum.

Všechny ingredience kromě tmavého rumu se smíchají v šejkru i s ledem. Nápoj se servíruje ve sklenicích tiki, jak doporučuje web Finedining Lovers. Jako poslední se přidá tmavý rum a vršek sklenice se ozdobí čerstvým ovocem a limetkovou kůrou.

Mantuano punč

A pro ty, kdo se potřebují zahřát, je zde jedno teplé pohlazení.

Budete potřebovat 30 ml silného čaje chai (čaj chai se vyrábí z kombinace černého čaje, zázvoru a dalšího koření, jako je kardamom, skořice, fenykl, černý pepř a hřebíček), 40 ml rumu, 30 ml jablečné šťávy, 30 ml brusinkové šťávy, 10 ml javorového sirupu, 2 kapky Angostura Bitters. Na ozdobu se hodí plátek červeného jablíčka, plátek citronu, tyčinka skořice a badyán.

Nejprve je třeba opravdu silný čaj, podle Style Magazine asi dvojité koncentrace. K němu se do větší misky přidají ostatní ingredience a vše se promíchá. Nakonec se miska nazdobí jablíčkem, citronem a do nápoje se vloží badyán a skořice.

Zdroj: Finedining Lovers, Style Magazine

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz