Co se skrývá pod tímto názvem? Pokud nemáte zkušený žaludek a zamává s vámi jakákoli zmínka o bizarním pokrmu, pak pozor: Rocky Mountains Oysters jsou totiž varlata savců, nejčastěji se jedná o býky, bizony, prasata nebo ovce.
Jsou známé pod mnoha jmény – jehněčí hranolky, býčí hranolky, Montana tenders, huevos de toro a kovbojský kaviár. Troufli byste si něco takového vůbec ochutnat?
Vznikl pokrm náhodou?
Možná spíše z nutnosti přežít. Někteří z úplně prvních rančerů, kteří obývali Západ, potřebovali levné zdroje potravy, a tak experimentovali s různými kusy masa.
Dříve bylo zvykem zužitkovat zvíře úplně celé, i když to znamenalo konzumovat třeba i hlavu nebo pohlavní orgány. Právě tímto způsobem vznikl i pokrm nesoucí název Rocky Mountains Oysters.
Jak se připravují?
Možností je několik. „Rocky Mountains Oysters se dají restovat, dusit, grilovat a pošírovat, nejčastěji se loupou, naklepávají, obalují v mouce, soli a pepři a smaží,“ popisuje thrillist.com.
V Kanadě se tyto „kuličky“ obvykle podávají s demi-glace a v Americe budou pravděpodobně doplněny koktejlovou omáčkou.
Prospívají zdraví?
I když se vám možná příčí představa, že byste měli jíst varlata savce, měli byste vědět, že se o těchto orgánech říká, že jsou ve skutečnosti zdraví prospěšná.
Varlata sama o sobě jsou bohatá na vitaminy, minerály a bílkoviny. Vynecháme-li tedy například smažení v oleji, jde o poměrně zdravý pokrm. Až na ty předsudky.
Jak chutnají?
Zvědavější z vás určitě napadla otázka, jak varlata savců, ať už jde o prase, ovci, bizona nebo býka, vlastně chutnají.
„Bizoní varlata chuťově připomínají kuřecí maso. Jehněčí mají podobnou chuť i strukturu. Hovězí Rocky Mountains Oysters jsou masité a žvýkavější, chuťově je to něco mezi játry a žaludkem,“ popisuje npr.org.
Rozhodně to není jídlo pro každého. Už jen proto, že mnoho lidí má v sobě automaticky odpor kvůli faktu, o jakou část zvířete jde.
Objevují se stále častěji v restauracích
I když mimo americký západ nejsou nijak zvlášť oblíbená, někdy jsou varlata předkrmem v restauracích s westernovou tématikou.
Obvykle se podávají jako smažené plátky, hojně přelité horkou omáčkou. Omáčka bývá někdy nasládlá, jindy zase mírně pikantní.
Zdroj: thrillist.com, npr.org
Autor: Karolína Nezbedová