Robotický kuchař napodobuje lidské žvýkání, aby vytvořil pokrm, kterému neodoláte

Zdroj: Shutterstock

Kulinářští roboti jsou stále více v kurzu. Nejen že rozlišují, které jídlo chutná dobře a které nikoliv, ale za pomoci vědců se učí vařit přímo na míru jednotlivcům. Doba, kdy v domácnosti zastanou roli kuchaře, možná není tak daleko.

Co uvaří, to i ochutná

Kuchařský robot navržený vědci z Cambridgeské univerzity byl vycvičen k tomu, aby ochutnal slanost pokrmu a nesčetné množství ingrediencí v různých fázích lidského žvýkání, proto u něj byl vyvinut proces napodobující žvýkání potravy.

Jde o krok vpřed oproti současným elektronickým testům, které poskytují pouze okamžitý přehled o slanosti pokrmu. Replikace lidského procesu žvýkání by podle vědců měla vést k chutnějšímu konečnému produktu.

„Pokud mají být roboti využíváni pro určité aspekty přípravy potravin, je důležité, aby byli schopni ochutnat to, co vaří,“ uvedl na webu The Guardian Grzegorz Sochacki, jeden z výzkumníků z katedry inženýrství v Cambridge.

Je ta omeleta dobrá?

Koncept ochutnávání za pochodu, kontrola, zda je rovnováha chutí v procesu přípravy pokrmu správná, je podle výzkumníků zásadním přístupem.

Lidské vnímání chuti závisí na slinách produkovaných během žvýkání a trávicích enzymech, které rozhodují o tom, zda je pro nás jídlo příjemné, či nikoli.

Aby výzkumníci zmapovali lidskou chuť, vycvičili robotického kuchaře k přípravě omelet. Poté ochutnal devět variant míchaných vajec a rajčat ve třech fázích procesu žvýkání.

Senzor slanosti připevněný k robotické paži poskytoval údaje v průběhu přípravy pokrmů. Aby napodobil průběh žvýkání, tým vaječnou směs rozmixoval a nechal robota pokrm znovu otestovat.

Zručné robotické rameno

Sochacki říká, že robot dokáže mnohem víc než jen říct, že pokrm je příliš nebo málo slaný, je například schopen rozhodnout, zda je potřeba více ingredience rozmixovat nebo přidat jiné přísady.

Robotická ramena vypadala podobně jako ta v automobilce, řekl Sochacki v pořadu Today stanice Radio 4. Byla však vyrobena menší a cenově dostupnější, aby se dala použít v různých kuchyních, například v řetězcích restaurací.

Kdy uvaří i vám?

Než si však budete moci robota pořídit i pro svoji domácnost, budete muset ještě pár let počkat. Do budoucna výzkumníci doufají, že se robot naučí přizpůsobit chutím jednotlivce, například bude preferovat sladká nebo mastná jídla a stane se nedílnou součástí domácností.

Dr. Muhammad Chughtai, vedoucí vědecký pracovník výrobce domácích spotřebičů Beko, který spolupracoval s výzkumníky z Cambridgeské univerzity, věří, že tato technologie bude v budoucnu hrát v domácnostech významnou roli.

„Věříme, že vývoj robotických kuchařů bude v budoucnu hrát významnou roli v rušných domácnostech a domech s pečovatelskou službou. Tento výsledek je skokem vpřed v robotickém vaření a díky využití algoritmů strojového a hlubokého učení pomůže žvýkání robotickým kuchařům přizpůsobit chuť různým pokrmům a uživatelům,“ sdělil podle informací webu COSMOS.

Zdroj: frontiersin.org, cosmosmagazine.com, theguardian.com
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz