V České republice se roastbeef nekonzumuje až tak často. Jde o přípravu masa, která je oblíbená především v anglicky mluvicích zemích, píše Munchery. Odkud přesně pochází a jak si ho doma uděláte tak, abyste si na něm pochutnali?
Roastbeef, nebo také česky rostbíf, mnoho lidí považuje za druh masa. To je ale omyl. Nejde o to, z jakého zvířete nebo jeho části maso pochází, ale o to, jak je připraveno.
Už ve středověku?
Kdy přesně se roastbeef začal připravovat, není jasné. Pravděpodobně to ale mohlo být už ve středověku, konkrétně v Anglii, uvádí Hereford Beef. Toto pečené hovězí je v současné době oblíbené ale také v USA, Kanadě, Irsku, na Novém Zélandu či v Austrálii.
Na roastbeef je potřeba šťavnatý kus masa. Obvykle se jedná o nízký roštěnec, který se následně marinuje a poté se peče. Výsledný pokrm by měl být středně propečený a před konzumací se krájí na tenké plátky.
Jak připravit dokonalý roastbeef?
Na přípravu roastbeefu budete potřebovat 600 gramů vysokého roštěnce, 150 gramů dijonské hořčice, olivový olej, sůl a pepř. Jako přílohu k masu si udělejte například pečené rozmarýnové brambory.
Roštěnec nejprve očistěte, jeho vrchní blánu pak nařízněte na kostičky. Maso potřete olejem a nechte minimálně den marinovat. Následně troubu předehřejte na 140 °C. Maso osolte a opepřete, zprudka ho ze všech stran opečte na pánvi.
Poté ho dejte do pekáče, podlijte mírně vodou a pečte zhruba hodinu. Následně maso vyjměte a nechte 10 minut odpočívat. Pak se krájí na tenké plátky. Chutnají skvěle právě s bramborami, mnoho lidí ale roastbeef konzumuje i jen tak samotný.
Zdroj: The Spruce Eats, Hereford Beef, Munchery
Autor: Šárka Cvrkalová