Roastbeef je způsob přípravy masa, který je oblíbený především v anglicky mluvicích zemích. V ČR se ale nepoužívá zase tak často.
Původ roastbeefu
Roastbeef nebo rostbíf není druh masa, jak se někteří mylně domnívají, ale způsob úpravy masa, a to hovězího. Pochází přitom z britských ostrovů, konkrétně z Anglie, kde se možná používal už ve středověku. V současné době je „pečené hovězí“ oblíbené i v dalších anglicky mluvících zemích jako USA, Kanada, Irsko, Nový Zéland anebo Austrálie.
Postup přípravy
Roastbeef potřebuje určitý typ masa. Konkrétně se jedná o nízký roštěnec, tedy o kvalitní, šťavnaté zadní maso. To se nejprve marinuje v oleji a koření a následně se dá upéct do trouby. Maso by přitom mělo být středně propečené („medium“). Před konzumací se nakrájí na tenké plátky, přičemž kůrka je křupavá, zatímco střed je polosyrový, a díky tomu má pěkné růžové zabarvení.
Příloha k rostbífu
K takto připravenému masu se často konzumují brambory, ale velmi oblíbený je i yorkshirský pudink. Populární je ovšem také studena, a to jako součást obložených mís anebo sendvičů. Tzv. roastbeef sendvič přitom kromě hovězího masa obsahuje rovněž zeleninu (hlávkový salát, rajčata či červenou cibuli), často i sýr a samozřejmě koření (hořčice, křen, chilli).
Roastbeef a zdraví
Jak už jsme zmínili výše, při tomto způsoby přípravy je používáno kvalitní maso, takže se jedná o poměrně zdravou pochoutku. Samotná její příprava přitom také není extrémně nezdravá. Pokud navíc k pečenému hovězímu použijte spoustu čerstvé zeleniny, rozhodně se jeho konzumaci nemusíte vyhýbat.
Zajímavosti o rostbífu
- Roastbeef bývá v anglicky mluvících zemích součástí svátečního oběda.
- Často se ovšem dělá i mimo svátky, obvykle však pouze v neděli.
- Pokud si rostbíf uděláte, zkuste k dochucení použít dijonskou hořčici, která mu dodá vynikající chuť.
- Yorkshirský pudink sice může znít jako příloha k masu podivně, ve skutečnosti se ale nejedná ani tak o pudink jako spíše o nákyp.
- Roastbeef není někdy doporučován ke konzumaci těhotným ženám.