Rillettes: Francouzská specialita z vepřového masa, s níž si české ručičky hravě poradí

Zdroj: Shutterstock

Když se řekne rillettes, někomu se okamžitě začnou sbíhat chutě, jiný zase udiveně protáhne obličej. Zatímco někteří dobře vědí, co se pod tímto slovíčkem skrývá za dobrotu, jiní vůbec netuší, co je rillettes vlastně zač.

Pokud patříte mezi milovníky masa a celkově si dokážete pochutnat na čemkoli masovém, pak si rillettes určitě zamilujete. Jde totiž o luxusní masovou pomazánku, která se doslova rozplývá na jazyku.

Co je to rillettes?

Nejdříve pár slov k tomu, co to rillettes vlastně je. Podle webu Fresh iPrima je to poctivá masová pomazánka vyrobená z vepřového masa konfitovaného v sádle tak dlouho, dokud se doslova nerozpadá.

Jiní zase rillettes popisují jako hodně dobrou vepřovku. Ať už si rillettes sami pro sebe pojmenujete jakkoli, můžete se spolehnout, že jakmile tuhle dobrotu jednou ochutnáte, hned si ji oblíbíte.

Historie sahá až do 15. století

Rillettes není výmyslem dnešní doby. Naopak jde o pokrm, jehož historie podle webu Mlsáníčko sahá až do 15. století. Tehdy se podobně zpracovanému vepřovému masu říkávalo rille nebo rillée.

I když už je tu tento pokrm s námi poměrně dlouho, za celou tu dobu se na jeho přípravě mnoho nezměnilo. Základem je skutečně tučné maso.

Příprava

Jak si připravit rillettes? Ačkoliv jde o francouzský pokrm, české ručičky si s ním hravě poradí.

Na přípravu potřebujete 1,5 kg vepřové krkovice, 1,5 kg vepřového boku s kostí, 1,5 kg syrového sádla, 40–50 g soli, čerstvě mletý černý pepř, pár stroužků česneku podle chuti, bylinky dle chuti (například tymián) a asi 1 litr vody.

Sádlo nakrájejte na stejně velké kostky. Ve velkém hrnci dejte sádlo škvařit – pomalu, rozhodně ne zprudka. Jakmile začnou kostky sádla zlátnout, je podle webu Žena IN ideální čas na to, abyste přidali na kostky nakrájené maso.

Vepřový bok zbavte kůže a dejte ho do hrnce v celku. Před koncem vaření vyjměte ven kůži i kosti a zbytek vepřového boku nakrájejte na kostky.

Promíchejte, zalijte vodou a nechte hodinu probublávat. Po hodině stáhněte teplotu a hrnec přiklopte poklicí. V této fázi necháte pokrm připravovat 3 hodiny, během kterých se bude maso vařit a postupně se začne rozpadat.

Po třech hodinách dochuťte solí, pepřem a případně kořením. Promíchejte a nechte vařit další 3 hodiny. Během toho občas promíchejte.

Připravte si skleničky, do kterých budete po uvaření rillettes skladovat. Sklenice musí být dokonale čisté a suché.

Do připravených sklenic naberte směs masa a tuku tak, aby byl na povrchu ideálně tuk, který pokrm lehce zakonzervuje. Skladujte v lednici.

Zdroj: Fresh.iprima.cz, mlsanicko.cz, zena-in.cz, tastefrance.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz