Jablečná dieta trvá jen několik dní, ale slibuje viditelný úbytek hmotnosti. Není se čemu divit, že se pro ni nadchlo už tolik lidí. Kdo by totiž nechtěl zhubnout v rámci jediného týdne?
Seznamte se s jablečnou dietou. Pokud jste o ní až do této chvíle neslyšeli, pak si můžete v rámci různých druhů diet rozšířit obzory.
Proč právě jablka?
Už jsme slyšeli o kapustové dietě nebo o dietě založené jen na dětských přesnídávkách, které kupujeme našim nejmenším.
Proč tedy v tomto případě hrají hlavní roli právě jablka? „Jablko je jedním z nejkompletnějších a nejbohatších zdrojů vlákniny,“ vysvětluje loudfact.com.
Našemu tělu také dokáže zajistit základní živiny, které nutně potřebuje. Mluvíme například o draslíku, pektinu nebo vitamínu C. Zmínit musíme i aminokyseliny a antioxidanty.
Málo kalorií + spousta živin
Právě to dělá z jablek horké kandidáty. Jsou totiž nadupané důležitými živinami, zároveň jsou nízkokalorické.
Jablka vás dokážou zasytit a budete se cítit plnější. Některé výzkumy dokonce poukazují na to, že konzumace jablka společně s každým jídlem zlepšuje metabolismus.
Dieta založená jen na jablkách
Jak konkrétně jablečná dieta vypadá? Jak už asi tušíte, hlavní roli hrají jablka. První den totiž nejíte nic jiného než jablka. A pijete k nim vodu. Spoustu vody.
Další čtyři dny jíte jablka společně s dalšími potravinami. Cílem ale je udržet kalorický příjem maximálně na 1200 kalorií denně.
Dieta trvá týden. Od druhého do šestého dne kombinujete konzumaci jablek s dietními potravinami, zeleninou a například kuřecím masem. Poslední den se role obrátí – jablek ubude a vy se pomalu začnete vracet ke klasickému stravování.
Sedm dní je na vás moc?
Pokud si neumíte představit, že se celý týden stravujete jen jablky, pak to zkuste mírnější formou. Ta nabádá dietu dodržovat jen tři dny.
„Základem tohoto plánu je jíst jablko před každým jídlem,“ vysvětluje freedieting.com. Jinými slovy to znamená, že než si dáte jakékoli jídlo, musíte před ním sníst jedno celé jablko.
V praxi to vypadá: jablko – snídaně, jablko – svačina, jablko – oběd, jablko – svačina, jablko – večeře. I v tomto případě je však nutné celkově snížit kalorický příjem.
Jídelníček by měl být založený na zdravých a dietních potravinách. Zařaďte do jídelníčku proto zeleninu, libové maso a ovoce.
Zdroj: loudfact.com, freedieting.com
Autor: Karolína Nezbedová