Řepánky: Upečte si kynuté buchty, které se rozšířily z Polabské nížiny do celé republiky

Zdroj: Shutterstock

Řepánky jsou kynuté buchty plněné lahodnou náplní z máku a cukrové řepy. Tato tradiční pochoutka je spojována s oblastí Polabské nížiny, kde se cukrovka kdysi pěstovala.

Řepánky, někdy také nazývané řepáky, jsou spjaty s regionem Polabské nížiny. Tyto kynuté buchty z cukrové řepy mají dlouhou historii a hluboké kořeny v tamní kultuře a krajině.

Historie a rozšíření

Řepánky jsou rozšířené hlavně v oblastech, kde byla v minulosti pěstována cukrová řepa. Tato plodina poskytovala cenný cukr, který býval nedílnou součástí mnoha pokrmů. Právě cukrová řepa dodává řepánkům jejich charakteristickou chuť a vůni.

Z Polabské nížiny se buchty rozšířily do dalších lokalit jako Pardubicko, Královéhradecko a Chrudimsko, kde se cukrovka pěstuje nebo pěstovala. A postupem času se recept dostal do všech koutů naší země.

Recept na řepánky

Připravit řepánky je sice náročnější, ale výsledek stojí za to. Na recept podle Českého rozhlasu budete potřebovat 500 gramů mouky (250 gramů polohrubé a 250 gramů hladké), čtvrt litru mléka, 2 vejce, 1 šálek oleje, 2 lžíce cukru, 30 gramů droždí nebo sáček sušeného droždí, špetku soli, 1 až 2 cukrové řepy a 100 gramů směsi mletého máku s trochou cukru a skořice.

Rozpusťte cukr v trošce vlažného mléka, přidejte droždí a nechte vzejít kvásek. Smíchejte oba druhy mouky, přidejte špetku soli, cukr, vzešlý kvásek, 1 rozšlehané vejce v mléce, olej a vytvořte hladké těsto, a to nechte kynout.

Uvařte řepu doměkka, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte nastrouhanou řepu s mletým mákem, přidejte trochu cukru a skořici dle chuti.

Těsto rozválejte na pomoučeném vále, nakrájejte na čtverce a plňte řepnou náplní. Jednotlivé čtverce těsta přehněte a uzavřete.

Nechte ještě chvíli kynout. Potřete vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi deset minut.

Zdroj: Český rozhlas, Maková panenka, Česká televize

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz