Ředkvičky jsou zelenina, která obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Dopřát si je můžete jen tak samotné, hodí se ale jako příloha k mnoha jídlům, nebo si z nich můžete udělat salát.
Ředkvičky patří do čeledi brukvovitých, kam se dále řadí například květák, brokolice nebo kapusta. Mají také velmi podobné účinky na zdraví, píše BBC Good Food. Nejoblíbenější ředkvičky jsou ty kulaté červené, existuje ale více druhů, které už se v české kuchyni tolik nepoužívají. Vitamínů ale mají také dostatek.
Zdravotní účinky ředkviček
100 gramů ředkviček obsahuje zhruba 14 kalorií. Jedná se tak o ideální jídlo například při dietách. Pokud s ním doplníte hlavní chod, rychleji se zasytíte, ale zároveň toho sníte méně.
Zelenina obsahuje vysoký obsah draslíku, kyseliny listové, ale také vitamínu C. Mírnou štiplavost ředkvičkám dodávají hořčičné glykosidy, které rostlinu v záhonu zároveň chrání před býložravci, vysvětluje Very Well Health.
Tyto látky mají pozitivní vliv na lidskou imunitu. Pokud budete ředkvičky konzumovat pravidelně, zlepší se vaše celková obranyschopnost organismu, pomoci vám také mohou s hubnutím.
Řekvičkový salát
Pokud nechcete ředkvičky křoupat jen tak samotné, nebo už vám k chlebu se salámem nechutnají, připravte si z nich lahodný čerstvý salát, který si můžete dát jako lehkou svačinku.
Potřebovat budete jen ředkvičky, čerstvou petrželku, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Zeleninu jednoduše pokrájejte na malé kousky a smíchejte se zbytkem ingrediencí.
Salát je následně velmi chutný například s vajíčkem vařeným natvrdo. Nemusíte k němu konzumovat žádné pečivo, sám o sobě je sytý a jako jídlo mezi dvěma hlavními chody rozhodně poslouží skvěle.
Zdroj: BBC Good Food, Taste of Home, Mayo Clinic, Very Well Health, Healthline,
Autor: Šárka Cvrkalová