Řecký salát dělám doma poměrně často. Obvykle si ho dáváme po obědě, protože je lehký a plný zeleniny. Dá se ale připravit také tak, aby se mohl stát samostatnou vydatnější svačinou. Hlavní rozdíl je ve zpracování používaného feta sýru.
Řecký salát obvykle kombinuje olivy, rajčata, salát a popřípadě další zeleninu se slaným balkánským sýrem. Já jsem se v poslední době naučila používat při jeho přípravě feta sýr, který předtím opeču na grilu.
Co budete potřebovat
Na přípravu salátu budete potřebovat 2 rajčata, okurku, červenou cibuli, zelenou papriku, 100 gramů černých oliv, 200 gramů feta sýru, olivový olej, sůl, pepř, oregano a citronovou šťávu.
Z těchto ingrediencí připravíte zhruba 4 porce salátu, které si můžete dát jako lehké jídlo i po zdravém obědě. Anebo ho rozdělíte na dvě větší porce, které poslouží jako samostatná svačina.
Jak na přípravu jídla
Nakrájejte rajčata, okurku, cibuli a papriku na kousky. Smíchejte zeleninu v míse a přidejte olivy.
Feta sýr nakrájejte na silnější plátky. Rozehřejte grilovací pánev a grilujte plátky z obou stran, dokud nezezlátnou. Není potřeba je nijak kořenit.
Sýr potom přidejte do salátu. Vše pokapejte olivovým olejem a citrónovou šťávou. Dochuťte solí, pepřem a oreganem. Lehce promíchejte a podávejte. Salát je lehký, dietní a můžete si ho dopřávat tak často, jak jen chcete.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová