Stifado je jídlo, které má kořeny v Itálii, dnes je ale považováno za jeden z tradičních řeckých pokrmů. Pokud patříte k milovníkům této kuchyně, rozhodně si ho doma musíte připravit. S naším receptem to zvládnete snadno.
Už původní italské jídlo bylo velmi jednoduché. Založeno bylo na kousku masa a cibuli. Řekové k němu přidali několik dalších surovin a upravili si ho k obrazu svému, uvádí The Spruce Eats. Dnes tak kombinuje chutě typické pro tuto zemi.
11 hodin přípravy
Pokud si chcete stifado připravit doma, počítejte s tím, že to nějaký čas potrvá. Pokrm je totiž založen na tom, že se maso dusí. A to opravdu velmi pomalu a velmi dlouho. Doporučená doba přípravy je kolem 11 hodin.
Na stifado budete potřebovat kilogram hovězího masa nakrájeného na větší kostky, olivový olej, 2 cibule, 3 stroužky česneku, mletou skořici, hřebíček, kmín, nové koření, 3 lžíce rajčatového protlaku, 3 šálky červeného vína, kůru a šťávu z 1 pomeranče, bobkový list a sůl.
Pomalu připravované řecké jídlo
Nejprve dejte do hrnce na olivový olej osmahnout cibulku. K té přidejte česnek a nechte směs rozvonět. Potom přidejte kostky masa, které na cibulce opečte ze všech stran a přidejte koření a protlak.
Poté podlijte maso trochou červeného vína a nechte ho dusit. Pravidelně jídlo kontrolujte a dolévejte víno. Zhruba po třech hodinách přidejte k masu pomerančovou kůru a šťávu. Vařte ho dále na mírném plamenu asi 3 hodiny.
Nakonec odstraňte poklici a pokračujte ve vaření při nízké teplotě. Pravidelně směs míchejte a v případě potřeby podlévejte vodou nebo vínem. Jakmile je jídlo hotové, podávejte ho s rýží nebo bramborami.
Zdroj: The Guardian, My Greek Dish, 196 Flavours, The Spruce Eats
Autor: Šárka Cvrkalová