Do Řecka možná jezdí mnoho Čechů hlavně za teplým počasím, plážemi a mořem, když už tu ale budete, byla by škoda neochutnat místní kuchyni. Víte, na které potraviny tu nejčastěji narazíte? A jaké zvyklosti vás čekají v tamních restauracích?
Řecko jakožto přímořský stát samozřejmě hodně do svého jídelníčku zařazuje ryby a mořské plody. Kromě toho si ale místní lidé potrpí na kombinaci čerstvé zeleniny a bylinek se slanými sýry. Výraznými ingrediencemi jsou také olivy a olivový olej.
Vždy čerstvé ingredience
Řecká kuchyně je známá svou chutí, jednoduchostí a zdravými ingrediencemi. Řekové kladou velký důraz na používání čerstvých, sezónních surovin. Hojně se používá oregano, bazalka, tymián, rozmarýn a máta, píše Spruce Eats.
Řecká kuchyně je podle webu Insightful obecně považována za jednu z nejzdravějších na světě, a to i proto, že většina jídel je připravována jednoduše, aby vynikla chuť ingrediencí.
K často používaným surovinám se v Řecku řadí rajčata, okurky, lilky, papriky, cukety, sýry feta, halloumi a graviera, nebo luštěniny. V mnoha restauracích se setkáte také s širokou nabídkou mořských plodů.
Mezi typické pokrmy, na které v Řecku narazíte, patří moussaka, což je zapékané jídlo z lilku, mletého masa a bešamelu. Souvlaki jsou grilované kousky masa obvykle podávané na špejli, zapomenout ale samozřejmě nesmíme ani na gyros nebo všem dobře známé tzatziki.
Zvyklosti v řeckých restauracích
V řeckých restauracích se často podávají takzvané mezedes, což jsou menší porce různých předkrmů, které si člověk nakombinuje podle svých chutí. Hlavním jídlem dne je v Řecku vždy oběd. Večeře se zde podávají menší a obvykle až po deváté hodině večerní.
Jídlo je v zemi společenskou událostí, která může trvat i několik hodin. Není tak výjimkou, že se oběd od poledne protáhne třeba i do třetí hodiny odpolední. V mnoha restauracích navíc atmosféru zpříjemňuje živá hudba.
Zdroj: iDNES, Novinky, Vitalia, Insightful, Spruce Eats
Autor: Šárka Cvrkalová