Řecko patří společně s Chorvatskem, Slovenskem, Rakouskem a Itálii k nejnavštěvovanějším destinacím Čechů. Proto je i u nás oblíbená řecká kuchyně.
Tradiční řecká kuchyně
V antickém Řecku byly základem kuchyně obilniny, a to pšenice a ječmen. Místní měli rádi také ryby, zeleninu a ovoce. Už ve starověku zde ovšem bylo běžné i vegetariánství, a to především mezi Pýthagorejci a Orfiky. Tento způsob stravování tedy rozhodně není moderním výstřelkem, a to ani na Západě. Postupem času v každém případě řeckou kuchyni obohatily i další kuchyně, a to především balkánské a turecká.
Typické pokrmy řecké kuchyně
Řeckou kuchyni lze označit za typicky středomořskou, neboť je založena na čerstvých surovinách. Oblíbené jsou ryby a olivy, z nichž se vyrábí olivový olej, dále rajčata, papriky, citrusové plody, pečivo, bylinky (oregano či máta) a z živočišných produktů především maso a sýry z ovcí a koz.
Z předkrmů jmenujme taramasalatu, což jsou nasolené rybí jikry, které se smísí s dalšími ingrediencemi a vzniklá růžová pasta se jí na chlebu. V Řecku jsou oblíbené rovněž polévky, a to např. fasolada (fazolová polévka), psarosoupa (rybí polévka) a avgolemono, u níž jsou základními surovinami vejce a citrón.
Mezi hlavní jídla, která jsou známá i za hranicemi Řecka, patří fastfoodový gyros, tedy kořeněné maso opékané na vertikální jehle, které se podobá tureckému döner kebabu. Oblíbeným pokrmem je i souvlaki, což je špíz s rajčaty a někdy i dalšími ingrediencemi, anebo musaka, tedy maso zapečené se zeleninou.
Tureckou kuchyni netvoří pouze kebab. V Anatolii lze ochutnat i mnohé další dobroty
V Evropě jsou známé i řecké saláty, a to především tzatziki, které se vyrábějí z řeckého jogurtu (tradičně pocházejícího z ovčího mléka). Oblíbený je i řecký salát, jejž tvoří rajčata, zelenina a sýr feta, což je nejznámější řecký sýr, který se dělá z kozího či ovčího mléka.
Řecká kuchyně pochopitelně zahrnuje i sladké pokrmy. Mezi nejoblíbenější pochutiny patří baklava, což je vrstvené těsto s oříšky a sirupem či medem. Populární je rovněž chalva, tedy sezamová pasta slazená cukrem či medem a obohacená dalšími ingrediencemi (např. sušeným ovocem nebo oříšky).
Řekové si rádi dají dobrou kávu (v létě např. chlazení frappé), anebo ayrani (zředěný jogurt). K nejběžnějším nápojům ovšem patří víno jako např. Retsina (bílé víno s přídavkem borovicové pryskyřice). Oblíbené je ovšem i ouzo (anýzový nápoj) a Metaxa (směs brandy, koření a vína).
Řecká kuchyně z hlediska zdraví
Jak už jsme zmínili, řecká kuchyně je založena na čerstvých surovinách, takže si na průmyslově upravené potraviny příliš nepotrpí. Proto je považována za jednu z nejzdravějších na světě. Na tom se podílí i vysoký podíl ovoce, zeleniny, ryb, mořských plodů i extra panenského olivového oleje. Pokud tedy chcete žít zdravěji, začněte se stravovat na řecký způsob.
Zajímavosti o řecké kuchyni
- Pokud se budete stravovat dle zásad řecké kuchyně, podle odborníků značně snížíte některá závažná zdravotní rizika. Snížit lze např. nebezpečí cukrovky anebo infarktu (až o třetinu).
- V Řecku jsou často konzumovány kozí či ovčí produkty i z toho důvodu, že pro chov krav zde nepanují ideální podmínky.
- Ačkoli jsou v celé zemi oblíbené ryby a plody moře, v severnějších oblastech, které jsou hornaté a lesnaté, se často konzumuje i zvěřina.
- Mnoho Čechů již určitě ochutnalo gyros. Málokdo ovšem ví, že výslovnost tohoto slova zní „jiros“.
- Řekové si skutečně potrpí na kvalitní olivový olej. Ten se také přidává v podstatě do všech pokrmů, které jsou v této zemi konzumovány.
Arménská kuchyně patří k nejstarším na světě. Navíc je pestrá a zdravá